Loading Događaji
  • This događaj has passed.

All Događaji

Povratak iskonskom – Alica, Đani i Anel Jakirović

12.07.2018. u 22:00 - 13.07.2018. u 00:00

Ime Alice Jakirovića predstavlja već etablirani stvaralački toponim u širim bh. koordionatama likovne umjetnosti. Njegov snažni likovni eros, osobito na mostarske teme, već je uveliko prepoznatljiv, ali i brojnošću umjetničkih djela, raznoslojno plodan.

Stvaralaštvo Alice Jakirovića duboko je natapano i sedimentirano u mostarski zavičajni kolorit, itekako se potvrđuje svojom originalnošću pristupa, u ciklusima u kojima dominira Stari most.
Tragom djela oca Alice na široke transferzale umjetnosti dali su se i njegovi sinovi Anel i Đani. Zajednička izložba u okviru festivala Mostarsko ljeto 2018 pravi je trijumf svojevrsne obiteljske likovne manufakture.

Brižljivo su Jakirovići selektirali osobne umjetničke opuse, pa je izložba i svojevrstan eksplikativ njihovog ukupnog rafinmana.

Svaka pojedinačna poetika Jakirovića zaseban je doprinos ponudi mostarske likovne pozornice, pa je odnos prema njihovim djelima potrebno analizirati i u okviru njihovih opusa, ali i kontekstirati u mostarski i bh. likovnii kompozit djela ovih stvaralaca.

Izložba „Povratak iskonskom“, kako i sam naziv kaže je povratak izvornom u svakom smislu, a prije svega, osnovnim vrijednostima u kojima su odnos sa porodicom, okolinom, moralnošću i na kraju krajeva mediju izražavanja.

Radovi koji su nastali u proteklom periodu rađeni su tehnikom akrilik na platnu i ba-reljef tehnikom, kombinovano sa opremom izrađenom u okruženju.

Na izložbi bi trebalo biti prikazano oko 60 radova.

Detalji

Početak:
12.07.2018. u 22:00
Kraj:
13.07.2018. u 00:00
Događaj kategorija:
Događaj Tags:
, , , , , ,

Organizator

Centar za kulturu Mostar

Mjesto

Centar za kulturu Mostar
Rade Bitange 13
Mostar, Hercegovačko-neretvanski kanton 88000 Bosnia and Herzegovina
+ Google Map