Loading Događaji
  • This događaj has passed.

All Događaji

Javno predavanje
“Izazovi bosanske pluralnosti u jedinstvu i razlikama Evrope”

28.07.2019. u 20:00 - 21:00

Četrnaesta internacionalna konferencija Jedinstvo i razlike u Evropi (ICUPE 14) “Izazovi bosanske pluralnosti u evropskim integracijskim procesima”

Međunarodni forum Bosna i Muzej Hercegovine iz Mostara organiziraju četrnaestu internacionalnu konferenciju Jedinstvo i razlike u Evropi (ICUPE 14). U okviru tog programa bit će održana javna rasprava Izazovi bosanske pluralnosti u evropskim integracijskim procesima. Rasprava će biti održana 28. jula (nedjelja) u Centru za kulturu (Ul. Rade Bitange 13) s početkom u 20:00 sati.

Bosansko pitanje je tabuizirano u okviru različitih formi nacionalizma, fundamentalizma i fašizma. U svojoj temeljnoj mogućnosti to pitanje je neodvojivo od ideje slobode i dostojanstva pojedinca te prava na različitosti štićeno demokratski legitimiranim pravnim poretkom. Naspram tog životno važnog pitanja su različiti oblici autoanesteziranosti bosanskih ljudi izloženih različitim oblicima ideologijskih i administrativnih tortura dugog trajanja.

O tim pitanjima govorit će Mile Babić (Sarajevo), Paul Ballanfat (Istanbul), Sonja Biserko (Beograd), Nerin Dizdar (Sarajevo), Gareth Jones (Hong Kong), Senadin Lavić (Sarajevo), Rusmir Mahmutćehajić (Sarajevo) i Krsto Mijanović (Sarajevo).

U okviru ove rasprave bit će predstavljen novi broj časopisa Forum Bosnae: Sjećanja i izabrani spisi Saliha Bureka. O tome djelu govorit će Kadrija Hodžić, priređivač.

Detalji

Date:
28.07.2019.
Time:
20:00 - 21:00
Događaj kategorija:
,

Organizatori

Muzej Hercegovine Mostar
Forum Bosna Sarajevo

Mjesto

Centar za kulturu Mostar
Rade Bitange 13
Mostar, Hercegovačko-neretvanski kanton 88000 Bosnia and Herzegovina
+ Google Map