Loading Događaji
  • This događaj has passed.

All Događaji

Javno predavanje
“Bosansko kulturno naslijeđe u evropskim vidicima”

29.07.2019. u 20:00 - 21:00

Javno predavanje “Bosansko kulturno naslijeđe u evropskim vidicima” uz predstavljanje knjiga: “Bosansko četveroevanđelje: Sofijski odlomci” Mehmeda Kardaša i “Paratekstualnost u bosanskoj srednjoevropskoj književnosti” autorice Lejle Nakaš.

Međunarodni forum Bosna i Muzej Hercegovine iz Mostara organiziraju četrnaestu internacionalnu konferenciju Jedinstvo i razlike u Evropi (ICUPE 14). U okviru tog programa bit će održana javna rasprava “Bosansko kulturno naslijeđe u evropskoj pluralnosti”. Rasprava će biti održana 29. jula (ponedjeljak) u Centru za kulturu Mostar s početkom u 20:00 sati.

Bosanskohercegovačko, a zapravo bosansko historijsko trajanje nije ni shvatljivo ni održivo izvan stalnog kritičkog preispitivanja svih dimenzija društvene pluralnosti. Pitanje o tom trajanju je u velikoj mjeri taubuizirano i nerijetko prokazivano kao upitno. Organizatori žele to pitanje držati otvorenim za sva epistemološka razmatranja.

O njemu će u ovoj javnoj raspravi govoriti:

  1. Amra Hadžimuhamedović (Sarajevo),
  2. Desmond Maurer (Sarajevo),
  3. Maida Halilović (Sarajevo),
  4. Mirsad Kunić (Tuzla), i
  5. Ivo Marković (Sarajevo).

U okviru ove javne rasprave bit će predstavljeni dva broja časopisa Forum Bosnae – Bosansko četveroevanđelje: Sofijski odlomci, ur. Mehmed Kardaš, i Forum Bosnae: Lejla Nakaš, Paratekstualnost u bosanskoj srednjovjekovnoj književnosti. O tim djelima govorit će Mirsad Kunić.

Detalji

Datum:
29.07.2019.
Vrijeme:
20:00 - 21:00
Događaj kategorija:
,

Organizatori

Muzej Hercegovine Mostar
Forum Bosna Sarajevo

Mjesto

Centar za kulturu Mostar
Rade Bitange 13
Mostar, Hercegovačko-neretvanski kanton 88000 Bosnia and Herzegovina
+ Google Map