Loading Događaji
  • This događaj has passed.

All Događaji

Koncert
“Od melodije do poezije”

27.07.2019. u 21:00 - 23:00

Koncert „Od melodije do poezije“ pogledajte u okviru „Mostarskog ljeta“ u subotu 27. jula u 21 sat u Centru za kulturu Mostar.

Koncert će izvoditi:

  1. Selma Hadrović – Schauls (klavir, vokal)
  2. Mustafa Šantić (harmonika, klarinet, vokal)
  3. Orhan Maslo (udaraljke).

Selma Hadrović – Schauls je profesorica muzike koja se intenzivno bavi svojom profesijom, a vrlo uspješno se ogleda i u stihu.

Ona je pjesnikinja onih najosjetljivijih vibracija, koja svoja iskustva, svoje životne sekvence – pakuje u stihove i tako postaje sigurnija da nije uzaludu traćeno proživljeno vrijeme, ma otkud bilo napadnuto raznim izazovima i natruhama današnje dekadencije. Neobičan je sistem slika, posve originalan u pjesničkom izražaju ove autorke: pjenasti oblak, pa još zlatom presvučen; bijeg leptira kako bi spasio svoje šarenilo, ali – nespasivo je šarenilo leptira koji se svojim krilcima opire vjetru… I još bezbroj je sličnih slikovnih izražaja koji se provlače kroz ovaj rukopis.

Mustafa Šantić je direktor Muzičke škole u Muzičkom Centru Pavarotti . Šantić tumačeći pojmove sevdah i sevdalinka, tvrdi da to nije isto.

“Kad smo mi u Mostar Sevdah Reunionu izdali svoj prvi album, tražili smo prijevod riječi sevdah. Gledano iz nekog arapskog ugla, to je tečnost koja kruži tijelom i u određenim momentima izaziva različitu emociju, može biti tuga, radost, ponos, jad, dert… Kad to posmatramo iz bh. ugla, sevdalinka je muzičko-poetska forma. U sevdah ne morate pasti samo slušajući sevdalinku, uzrok može biti lijepa žena, prelijepa priroda, pecanje ribe…”, objašnjava Šantić.

Orhan Oha Maslo je voditelj mostarske Rock škole, nekadašnji član i perkusionista Dubioza Kolektiva i čovjek čiji se cijeli radni vijek veže za muziku, ali i želja da uvežu mlade ljude sa istim interesima i da zajediničkim snagama izgrade sistem koji ulaže u urbani muzičko-kulturni razvoj mladih, koji je u skladu sa vremenom i kakav i priliči gradskoj sredini.

Detalji

Datum:
27.07.2019.
Vrijeme:
21:00 - 23:00
Događaj kategorija:
,

Organizator

Centar za kulturu Mostar

Mjesto

Centar za kulturu Mostar
Rade Bitange 13
Mostar, Hercegovačko-neretvanski kanton 88000 Bosnia and Herzegovina
+ Google Map