Loading Događaji
  • This događaj has passed.

All Događaji

Izložba “Mi karijatide i atlanti”

25.06.2021. u 20:30 - 21:30
Adis Lukač

Adis Lukač je rođen u Sarajevu 1982. godine,  gdje je završio Srednju umjetničku školu i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti na odsjeku skulpture. Učestvovao je na nekoliko internacionalnih izložbi i simpozija skulpture, član ULUBiH-a s kojim i izlaže. Autor je spomenika prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću u Tuzli, biste narodnom heroju Ivanu Goranu Kovačiću u Sarajevu, te reljefa Hasanaginice postavljenog u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Uz klasičnu skulpturu bavi se i slikarstvom, te tako u svojim izložbama kombinuje različite medije: crtež, sliku i skulpturu.

Kao kipar Adis Lukač je odavno krenuo u promišljanje o teretima savremenog čovjeka zarobljenog u pandemiji. U novonastalom svijetu, zasnovanom na postulatima distance i izolacije, umjetnost postaje jedan od mehanizama potrage sa sagovornicima, kao i traganja čovjeka za vlastitim bićem; kada već ne možemo fizički putovati, možemo oblikovati prostor i vrijeme snagom misli i kreativnošću.

Umjetnički ciklus Adisa Lukača je  zaokružena  cjelina kojoj je početna tačka jedno od umjetnikovih predpandemijskih putovanja u Grčku, a jedna od stanica pandemija i upravo ovaj trenutak koji nam izmiče.

O izložbi Adis Lukač, između ostalog, kaže i ovo: „Funkcija karijatida i atlanta su stubovi koji su nosili hramove u antičkoj Grčkoj i to je jedna paralela koju sam povukao s ljudima danas, posebno ženama koje su nosile popriličan teret, a u isto vrijeme su stubovi na koje se mi oslanjamo da bismo sami sebe ostvarili. I to je neki omaž ovim stubovima i osloncima u našim životima”.

Autor: Adis Lukač

Centar za kulturu Mostar

Detalji

Datum:
25.06.2021.
Vrijeme:
20:30 - 21:30
Događaj kategorija:
,
Događaj Tags:
, , ,

Organizator

Centar za kulturu Mostar

Mjesto

Centar za kulturu Mostar
Rade Bitange 13
Mostar, Hercegovačko-neretvanski kanton 88000 Bosnia and Herzegovina
+ Google Map