Loading Događaji
  • This događaj has passed.

All Događaji

Promocija knjige “Priče iz Hercegovine”

25.07.2021. u 20:00 - 21:00

Knjiga sadrži 40 izabranih tekstova objavljivanih u protekle tri godine u bosanskohercegovačkim i regionalnim medijima – Al Jazeera Balkans i Agencija Anadolija, u printanim medijima – sedmični magazin Stav i IIN Preporod, te na portalu Akos.ba

“Naslov Priče iz Hercegovine ne krije tekstove književne pripovijedne vrste, što je u prvi mah (čitatelju) snažno sugerirano. Ovdje nije riječ o beletrističkoj, književnoj narativnoj vrsti koja podrazumijeva  priču u užem značenju  – franc. historie, engl. story, njem. geschichte. Riječ je o priči  šireg i kolokvijalnog,  fluidnog značenja (kazivati – pričati), koje se u javnom medijskom prostoru oblikuju i širokoj publici prezentiraju poglavito kroz  prepoznatljive publicističke žanrove vijestičlanaka, eseja, intervjuareportaže ili feljtona, npr”, kaže na početku svoje recenzije književnik Ibrahim Kajan.

Tekstovi u knjizi su podjeljeni u tri poglavlja na 200 stranica.

“Doprinos ove knjige rasvjetljivanju i očuvanju svakojakog hercegovačkog blaga je neupitan. Mnogo je kazano i istraženo. Mnogo toga još uvijek čeka da se kaže i pokaže. Upravo tu je možda i najveće postignuće ove knjige, jer, dok čitamo i tabirimo Priče iz Hercegovine, nestrpljivo iščekujemo novu knjigu na tragu ove. Istog ili drugačijeg naslova, iz pera Sanadina ili nekog drugog – kako god. Sanadin će nastaviti, a njegovo pisanje će biti utoliko važnije, kada ova knjiga ponuka i druge autore na slične poduhvate, jer, Hercegovina ima i uvijek će imati svoje Hasandediće i Džumhure. Živi bili pa vidjeli!”,poručuje na kraju Safet Pozder.

Autor: Sanadin Voloder

Spomen kuća Džemala Bijedića

Detalji

Datum:
25.07.2021.
Vrijeme:
20:00 - 21:00
Događaj kategorija:
,
Događaj Tags:
,

Organizator

Centar za kulturu Mostar

Mjesto

Centar za kulturu Mostar
Rade Bitange 13
Mostar, Hercegovačko-neretvanski kanton 88000 Bosnia and Herzegovina
+ Google Map