Loading Događaji
  • This događaj has passed.

All Događaji

Promocija knjige “Mahala Carina u Mostaru” historija i razvoj grada

13.07.2021. u 20:30 - 21:30

Knjiga Mahala Carina je napisana za sve Mostarce i ostale koji vole ovaj grad. Jednom će potomci Mostaraca kada dođu u ozbiljno doba osjećati žudnju da nađu svoja svjetleća ognjišta u tmini historije i zaborava. Tada će njihova probuđena čežnja početi postavljati pitanja ko su i odakle su oni, ko su njihovi preci, kako su i gdje živjeli, pod kakvim prilikama, od čega su strahovali, čemu su se nadali? Čovjeku bez vlastite prošlosti jako je teško stvoriti identitet.

Ova knjiga o pet stoljeća Mostara, njegovim mahalama i stanovnicima, pružiće im neke elemente na temelju kojih mogu, uz ostalo, razvijati vlastiti identitet za sadašnjost i budućnost. U indeksu imena među 4.100 stanovnika mahale Carine i Mostara mnogi od njih će pronaći imena svojih zaboravljenih predaka.

Knjiga obiluje brojnim imenima, nerijetko poznatih historijskih figura, ali i običnog svijeta  koji je sudjelovao u kreiranju lokalne i nacionalne historije i one specifične isprepletenosti misaonosti, vedrine i humora, od čega je satkan i jedinstveni Duh Mostara.

Autor: Ahmet Kurt

Centar za kulturu Mostar

Detalji

Datum:
13.07.2021.
Vrijeme:
20:30 - 21:30
Događaj kategorija:
,
Događaj Tags:
,

Organizator

Centar za kulturu Mostar

Mjesto

Centar za kulturu Mostar
Rade Bitange 13
Mostar, Hercegovačko-neretvanski kanton 88000 Bosnia and Herzegovina
+ Google Map