Loading Događaji

All Događaji

Postajući sve što jesam

07.08. u 19:30 - 20:30
Promocija zbirke pjesama „Postajući sve što jesam“ autorice Sanele Kuko bit će održana u Narodnoj biblioteci Mostar (odjeljenje Luka) u srijedu, 07.08. sa početkom u 19:30 sati.
Zbirka pjesama naslovljena Postajući sve što jesam nastaje kao još jedna u nizu kreativnog napona Sanele Kuko. Nakon pjesničkih zbirki Bliznakinje svjetlosti u koautorstvu s Lejlom Patak i Priča, ja i gorki badem, Sanela Kuko novu zbirku pjesama ispisuje osluškujući puteve sopstvenog kako lirskog tako i intimnog, duhovnog rasta.
A kreativno otkrivanje sebe kroz riječ i zapis lirskog usmjerenja u novoj zbirci u rukopisu ispisuje se kroz četiri cjeline. Svaka od njih počinje citatom neke od ličnosti iz svijeta umjetnosti i duhovnosti, te postaje prostor s kojim lirski subjekt na neki način nastoji komunicirati: ako ne intertekstualno, citatno, onda makar motivacijom koja je usmjerena ka onome što je cilj, a to je neumorno i neprekidno izgrađivanje bolje verzije sebe. Najbolji put za to, signaliziraju citati, jeste povezivanjem svoga kreativnog stremljenja s onim ličnostima i njihovim idejama koje su promovirale bolji i ljepši svijet u različitim kulturnim miljeima. Lirski subjekt svoj put do stiha realizira prvo kao učenik i čitalac, a potom ispituje puteve saznanja stihom i pjesmom. Moto zbirke je Rumijev citat Sve u svemiru u tebi je. Od sebe zatraži sve, pri čemu se jasno može naslutiti da se otvara lirski svijet usmjeren na rast i razvoj, a stihovi su važna potvrda tome putu. Bez patetike, bez lažnih iluzija i trenutnih fascinacija, hrabro i istinom, lirski subjekt otkriva svijet i udiše svaki atom života duboko i samosvjesno.
Zbirka pjesama Postajući sve što jesam Sanele Kuko istupajući apelativno i imperativno, ne samo prema sebi, već i prema drugima potvrđuje puteve rasta i razvoja kroz pjesmu. Lirski izraz ove zbirke nastaje osluškivanjem nataloženih senzacija, saznanja, snova, spoznatih istina obogaćujući novi izraz ne samo idejno nego i kontekstualiziranjem pjesme u komunikaciju s onim što se utisnulo kao čitalačko iskustvo motivirajući je na dalje kreativno otkrivanje kako sebe, tako i svih onih koji se upute prema njoj kao čitaoci i sagovornici.

Detalji

Date:
07.08.
Time:
19:30 - 20:30
Događaj kategorija:
,
Događaj Tags:
,

Mjesto

Narodna biblioteka (odjeljenje Luka)
Mostar, Bosnia and Herzegovina + Google Map