Loading Događaji
  • This događaj has passed.

All Događaji

EBRU – Tarik Zagorčić

04.08.2018. u 20:00 - 21:00

U subotu 04.08.2018. godine, u Institutu Yunus Emre u Mostaru, biće upriličeno otvorenje izložbe ebru umjetnosti pod nazivom “Nastanak”, na kojoj će biti predstavljeni radovi mostarskog ebru umjetnika Tarika Zagorčića. Izložbi u organizaciji Yunus Emre Instituta Mostar, a u sklopu Festivala “Mostarsko ljeto”, prisustvovat će i gradonačelnik Kayserija g. Mustafa Çelik, te generalni direktor Yunus Emre Instituta, prof. dr. Şeref Ateş.

Po završetku programa u bašti našeg Instituta bit će upriličen koktel.

Tarik Zagorčić je polaznik KAYMEK kurseva u Mostaru. Bio je i na obuci za ebru umjetnost u Kayseriju (Turska). Ovo je njegova prva samostalna izložba.

O EBRU TEHNICI

Ebru je umjetnost slikanja po površini vode. Ebru umjetnost se u početku koristila u uvezivanju knjiga, dekorisanju papira i predmeta, i kao bordura na slikama i levhama. Kako se sve više razvijala, ebru umjetnost sve je više dobijala izgled zasebne umjetnosti, tako da su umjetnici počeli sa ukrašavanjem prostorija i enterijera apstraktnim ebru slikama, te je tako ebru postao zaseban dio islamske umjetnosti.

Neke od specifičnosti ebrua jesu recimo to, da se ne mogu izraditi dva identična ili potpuno ista ebrua, zatim da sam umjetnik ne može znati ustvari kako izgleda njegova slika sve dok papir ne izvuče iz posude. Neki od velikana su ebru smatrali trenutnim stanjem čovjekove duše i nutrine, što zbog odabira boja, kompozicije ili izgleda same slike koju dotična osoba slika, pa su ebru definisali i kao umjetnost čovjekove duše.

Detalji

Datum:
04.08.2018.
Vrijeme:
20:00 - 21:00
Događaj kategorija:

Organizator

KAYMEK

Mjesto

Institut Yunus Emre