U Muzeju Hercegovine Mostar otvorena izložba ratnih fotografija Wade Goddard-a

Večeras je u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto“ otvorena izložba ratnih fotografija pod nazivom „Enclave“ autora Wade Goddarda.

Prvenstveno bih se zahvalio gdinu Krhanu i Muzeju Hercegovine Mostar na gostoprimstvu i saradnji. Ideja fotografije je za mene način kako da se sjećamo historije. Veoma je važno da ljudi vide prošlost, ne samo ispričanu prošlost ili prošlost jedne generacije. U to vrijeme, bio sam jako mlad, jurio sam po BiH kao idiot, pokušavao da upijem sve što se dešava i fotografisao šta sam mogao, istovremeno pokušavajući shvatiti šta čovjeka natjera da uzme pušku i upuca svog komšiju. U Mostaru sam bio više puta, ali kad sam ga prvi put vidio, ta enklava je bila neprepoznatljiva u odnosu na ono što sam viđao prije, ta uništenja, patnja, nedostatak osnovnih roba i usluga itd. Mislim da je fotografija divan način očuvanja historije i omogućavanja mladima da bolje razumiju kroz šta su njihove dede, nene, roditelji prošli te se nadam da je ovo način da pomognemo mlađim generacijama da ne prave iste greške kao mi“ istakao je autor izložbe Wade Goddard.

Izložba je održana u organizaciji Muzeja Hercegovine Mostar, a direktor ove institucije Asim Krhan naglasio je da će ova izložba koju čini 40 panoa fotografija sa sadržajem ratne fotografije nakon večerašnjeg otvaranja biti stalna postavka Muzeja Hercegovine Mostar.

„Gospodin Goddard je Novozelanđanin, a kao mlad čovjek svjedočio je ratne događaje u Mostaru te koristim ovu priliku da mu se zahvalim što je večeras sa nama i što je podijelio svoja svjedočenja sa građanima Mostara. Fotografija je važan segment izražavanja u dokumentacionom, historijskom ali i kulturnom segmentu zadnjeg rata. Ratna fotografija je prodirala u svaki kutak ratnih dešavanja i kao takva, po prvi put u stoljetnim stradanjima bh patriota postala materijalni dokaz, prvo karaktera rata, zatim istine rata, a posebno interpretacije rata u mirnodopskom vremenu“, zaključio je Krhan.

Jedan od začetnika ideje ove izložbe i prijatelj autora, novinar Faruk Kajtaz, istakao je da je ova izložba primjer promovisanja kulture sjećanja.

„Ovo je jedno nevjerovatno svjedočenje o ratu u Mostaru koje je zapravo u suštini jedna antiratna poruka da se takav rat i opsada više nikome ne smije dogoditi. Nažalost, vidimo da se slične stvari događaju na nekim drugim mjestima u Evropi, poput Ukranjine, tako da se zapravo nije puno toga promijenilo. Ovo je, zaista, jedan sjajan primjer kako se može promovisati i sačuvati kultura sjećanja, ne samo da bismo se sjećali onoga što se desilo, nego da bismo prevenirali eventualno da se nešto slično ubuduće dogodi“, istakao je Kajtaz.

Naredni događaji u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto“ planirani su nakon praznika, tačnije, u ponedjeljak, 03.07., u Centru za kulturu Mostar bit će održana izložba grafika i promocija knjige „Mramorje – govor bosanskih duša – etide“ autora Senada Pašića, sa početkom u 20 sati.