Pogledajte šta Vas ove sedmice očekuje na „Mostarskom ljetu“

Večeras u 20 sati, u Centru za kulturu Mostar bit će upriličena promocija knjige “MRAMORJE, govor bosanskih duša – etide” i izložba grafika autora Senada Pašića. Osim autora o knjizi će govoriti i recezent prof. dr. Elvir Musić.

Sutra (utorak, 04.07.) će na maloj sceni „Studio 64“ Narodnog pozorišta Mostar bit će odigrana predstava „Perzeide“ autorice Emine Kovačević, u režiji Karmen Obrdalj, sa početkom u 20 sati.

Predstava „Perzeide“ bavi se kompleksnim problemom bračnog nasilja i nasilja nad ženama, kroz nježnu priču o ženskom prijateljstvu. U predstavi igraju: Gordana Boban, Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević.

U organizaciji Narodne biblioteke Mostar, u četvrtak, 06.07., u Centru za kulturu Mostar, bit će upriličena promocija knjige „Geografija nestanka“ autora Emira Suljagića, sa početkom u 19 sati.

Geografija nestanka fascinantna je mješavina različitih žanrova: memoari, svjedočenja, pripovjedne proze, esejistike, sociološke i političke studije … Ovo spajanje različitih modusa autoru polazi za rukom zbog toga što je je iskusni novinar, pisac, akademski radnik i neko ko se cijeli život, na različite načine i urazličitim modusima, posvetio proučavanju mogučnosti i razmjera ljudskog zla, pa se u svom rukopisu objedinjuju sva njegova dosadašnja iskustva.

Promocija knjige “Maloljetnik na putu smrti” autora Hasiba Suljića bit će održana u Centru za kulturu Mostar, u petak, 07.07., sa početkom u 20 sati.

Knjiga “Maloljetnik na putu smrti” svjedočanstvo je o genocidu u Srebrenici ispričano iz ugla mladića “nejakog za šume, visokog za Potočara”.

U Spomen kući Svetozara Ćorovića na Luci, u subotu, 08.07., bit će upriličena promocija knjige poezije “Mimoilaženja” autora Adnana Džolote, sa početkom u 19:30 sati.

Adnan Džolota je već afirmisano i poznato ime u mostarskom ali i bosanskohercegovačkom kulturnom i književnom životu. Dobitnik jedne od najprestižnijih književnih nagrada “Mak Dizdar”, ovom četvrtom knjigom poezije naslova Mimoilaženja samo je potvrdio svoj status na polju bh. pjesništva. Lirske minijature, refleksivno – meditativnih tonova, motivski su konotirane ratom, samoćom i djetinjstvom. Podijeljena u 5 ciklusa ova knjiga poezije nastavlja se stilski, idejno i tematski na njegovu prethodnu knjigu Hipertenzija, s tim što se ovom knjigom daju dublje i kompleksnije opservacije o svijetu u životu.

Organizatori manifestacije „Mostarsko ljeto“ su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište u Mostaru, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru. Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, a sponzori su Grad Mostar i kompanija BH Telecom.