Sadržaji „Mostarskog ljeta“ pružili nezaboravnu noć mostarskoj publici

Večeras je mostarska publika imala priliku uživati u dva sadržaja koja su upriličena u okviru Međunarodne kulturno-turističke manifestacije „Mostarsko ljeto“. Naime, u Pozorištu lutaka u Mostaru odigrana je predstava „Jedi zdravo, šetaj pravo“ autora i režisera Nedžada Maksumića, dok je u Ulici Braće Fejića upriličena prva bh video izložba „Nju je lako voljeti“ autora Dade Ruvića, u organizaciji Dron.ba & Bingo i Centra za kulturu Mostar.

Predstava „Jedi zdravo, šetaj pravo“ je već druga predstava nastala u sklopu Dječijeg lutkarskog i dramskog studija Pozorišta lutaka u Mostaru, a u predstavi igra sedamnaest sudionika šestomjesečne radionice.

„Riječ je o veseloj, razigranoj predstavi u kojoj djeca pokazuju svojim vršnjacima, roditeljima, prijateljima kako oni mogu da glume, koliko je lijepo glumiti i kako ta igra postaje za njih, ne samo umjetnost, nego i način života. Presretni su kada mogu da izađu na scenu, a najsretniji kada se na kraju poklone i zasluženo dobiju aplauz. Najljepše od svega je što na kraju svakog ovog rada djeca postaju bogatija za jedno novo iskustvo, za jedan novi način pogleda na pozorište. Od njih pravimo, ne buduće glumce, možda neki od njih to i postanu, ali pravimo jednu publiku koja će u Mostaru moći da gleda predstave dječijih pozorišta, pozorišta za odrasle i čiji će kriteriji biti odlučujući, jer grad koji odgoji publiku za pozorište može za sebe reći da je grad“, istakao je Nedžad Maksumić, autor i režiser predstave „Jedi zdravo, šetaj pravo“.

Dužinom Ulice Braće Fejića na 11 televizora upriličena je multimedijalna izložba „Nju je lako voljeti“. Posjetitelji su imali priliku vidjeti ljepote Bosne i Hercegovine snimljene iz zraka sa preko 500 lokacija snimanih posljednih 8 godina, a jedan od televizora bio je posvećen samo gradu na Neretvi.

„Posljednjih deset godina san mi je bio izložim digitalnu fotografiju na digitalnoj platformi. Ranije to tehnički nije bilo moguće, međutim, kako se pojavila mogućnost kako zbog televizora tako i pomoći prijatelja, odlučili smo da izložimo videa na televizore. Istražili smo malo te sa sigurnošću možemo reći da je ovo prva izložba videa na televizorima u BiH. Drago mi je da smo ljudima pružili neobičan koncept da dožive ono što, mislim, nikad nisu doživjeli. Mostar smo snimali zaista mnogo puta tako da je ovo na neki način zahvala ovom gradu što nam je pružio sve predivne trenutke i snimke. Također, drago mi je da je izložba upriličena u okviru ‘Mostarskog ljeta’, jer znam da je ova manifestacija jako popularna, posjećena i važna ljudima“, naglasio je Dado Ruvić, direktor videoprodukcije dron.ba i autor izložbe.

Preko 5.000 osoba vidjelo je večerašnju izložbu koja će svoj put, nakon Mostara, nastaviti i u drugim bh gradovima.

Publiku sutra (ponedjeljak, 26.06.) u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto“ u Muzeju Hercegovine Mostar očekuje izložba ratne fotografije „Enclave“ autora Wade Goddard-a, sa početkom u 19:30 sati.