Predstavljen bogat program ovogodišnje međunarodne kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto”

Izložbom likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i koncertom mostarskih tamburaša u utorak 20. juna počet će ovogodišnja međunarodna kulturna manifestacija “Mostarsko ljeto”, najavili su danas na konferenciji za medije organizatori ove tradicionalne manifestacije koja datira još od davne 1979. godine.

Manifestaciju, čiji je cilj jačanje i obogaćivanje kulturnog života i turističke ponude u Mostaru, organizira pet institucija kulture: Centra za kulturu, Narodno pozorište, Narodna biblioteka, Muzej Hercegovine i Pozorište lutaka. 

Manifestacija sadrži oko 60 programa, promocija knjiga, predstava, izložbi umjetničkih djela i fotografija, koncerata i drugih kulturnih formi.

– Knjige nas vode na putovanja kroz nevjerovatne priče i duboke emocije i uvjeren sam da će te uživati u našem i vašem mostarskom ljetu – kazao je direktor Centra za Kulturu Senad Suljić.

Između ostalog, najavio je koncert muzičkog ansambla Mostarskih kiša na godišnjicu otvorenja Starog mosta 23. jula.

Devet promocija knjiga domaćih autora i autora iz regiona u okviru manifestacije organizirat će Narodna biblioteka Mostar.

– Nastojali smo da predstavimo djela koja su bila u fokusu na regionalnom nivou – istakao je direktor Biblioteke Omer Mičijević.

Muzej Hercegovine u okviru manifestacije predstaviti će sedam naučno-istraživačkih djela, među kojima su djela o pjesničkom stvaralaštvu Fevzija Mostarca, historiji diplomatije o bosanskohercegovačkom pristaništu Klek-Neum, djelu baziranom na 33 orginalna dokumenta u periodu od 1859. do 1879. odine, kao i monografiju Muzeja Hercegovine u povodu 70 godina postojanja i rada ove kulturne ustanove.

Narodno pozorište će sa tri predstave upotpuniti Manifestaciju.

– Pred nama je dva mjeseca kulturnih svetkovina i drago mi je da će Narodno pozorište uzeti učešća u ovoj manifestaciji – poručio je direktor pozorišta Emir Spahić.

On je na kraju konferencije za medije u ime organizatora pozvao građane Mostara i turiste da iskoriste ponuđene prilike i da prisustvuju planiranim programima.

Hasan Eminović – Preporod.info