Promocijom knjige Nusreta Omerike završeno „Mostarsko ljeto 2022“

U prepunom dvorištu Instituta Yunus Emre večeras je upriličena promocija knjige „Morem jaše na konju djevojka“ autora Nusreta Omerike, čime je ujedno završeno ovogodišnje izdanje međunarodne kulturno turističke manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“.

„Knjiga ‘Morem jaše na konju djevojka’ je jedna antologija od 350 stranica i 435 šaljivih pjesama koje su koliko je meni poznato u bh književnosti po prvi put sabrane u ovako jednu veliku antologiju. Naša književnost je imala tih šaljivih pjesama, ali su bile razasute u različitim časopisima, različitim knjigama. Ovo je prvi put da je to neko skupio na jedno mjesto i donio u ovakvom obliku“, ističe autor knjige Nusret Omerika.

Prema riječima autora, u knjizi ima pjesama koje do sada nisu objavljivane, zatim ima pjesama od nekih kazivača ili kazivačica koje se po prvi put nalaze u knjizi, ima pjesama i motiva koji se nalaze i u drugim nacionalnim književnostima, samo su poprimile drugačiju boju, metriku i takoreći izgled. Autor otkriva i kako je došao na ideju da radi pomenutu knjigu.

„Radeći motive u bošnjačkim usmenim lirskim pjesmama, sevdalinkama, baladama i romansama kao što je motiv cvijeća, islama, djevojaka i žena, svadbeni motivi i dr. uočio sam da se u bh ili uže da kažem bošnjačkoj književnosti nalaze i motivi, odnosno, pjesme koje odišu humorom. Otkad humor datira u književnosti historiografičari i historičari su pokušali naći odgovor, ali sve su prilike kako postoji čovjek da tako postoji i ljudska potreba da se nasmije. Tako se u ovim pjesamama ismijavaju različite ljudske osobine, od laži, ljenosti, pretjeranog hvalisanja itd., pa sve do životinja koje, također, poprimaju ljudske osobine te i one ismijavaju ono što nije dobro u društvu i ljudskom karakteru“, naglašava Omerika.

Jedan od promotora knjige, prof. dr. Alija Pirić ističe značaj narodne šaljive poezije.

„Nusret radi ozbiljno dva posla, a to je umjetnički, piše sjajnu poeziju i drugo, on istražuje, odnosno, antologičar je narodnog stvaralaštva. Uradio je sjajnu knjigu koja govori o pučkoj šaljivoj poeziji. Šaljiva poezija služi za stvaranje jedne relaksirajuće atmosfere. Međutim, pučka šaljiva poezija, narodna poezija, ima značajan poetički uticaj na evropsku umjetničku književnost. Važno je istraživanje pučke književnosti. Zašto? Zato što je postupkom karnevalizacije ili smjehovnog principa ona ušla kao poetičko načelo, smjehovni princip, u evropsku modernu, od Servantesa do Don Kihota, pa kod nas Andrića, Kočića, Sušića itd. Svi oni zapravo prihvataju taj šaljivi smjehovni princip, u kome se epski junak iz epske slike dovodi u zonu grube stvarnosti“, navodi Pirić.

Osim Pirića, o knjizi je govorio i prof. Džemal Juklo. Moderator promocije bio je Meadin Mrndžić, a izvedbom muzičkih numera Adnan Pajević je obogatio atmosferu događaja.

Večerašnjom promocijom završena je manifestacija „Mostarsko ljeto 2022“ koja je publici ove godine ponudila preko 35 različitih kulturnih i umjetničkih sadržaja u gotovo tri mjeseca trajanja. Sponzori manifestacije su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Grad Mostar i kompanija BH Telecom.