U okviru „Mostarskog ljeta 2022“ odigrana predstava „Heroj nacije“

Večeras je u okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“ na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru odigrana predstava “Heroj nacije” autora Ivana M.Lalića, u režiji Gorana Damjanca, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar.

„Današnji stil mlađih generacija, kojoj i sama pripadam, neizostavno se gradi putem svih dostupnih tehnoloških mogućnosti, posebno interneta koji pruža pristup raznim društvenim mrežama, gdje mi svi, svjesno ili nesvjesno težimo jednoj vrsti gledanosti (lajk, sviđanje) i osjećamo se moćnijima u tim trenucima ‘male slave’. Šta se dešava kada neko, ko je potpuno isključen iz takve vrste imaginarnog svijeta, otkrije da ga neko tamo, nepoznat lajkuje, bodri, navija za njega? Počne se osjećati slavno, i krene uživati u tome.  Tako, u predstavi, sin, koji pravi čitavu jednu igru sa ocem (i majkom) koristeći se sredstvima današnjeg vremena, a koje oni, kao starija generacija ne razumijevaju u potpunosti, u jednom trenutku prelazi racionalno. Sin, koji određuje pravila igre, u jednom trenutku prelazi vlastite granice, ne sluteći da će jedna takva, naizgled bezazlena “igra” rezultirati tragično“ istakla je Fatima Kazazić Obad, glumica Narodnog pozorišta u Mostaru.

Kazazić Obad naglašava značaj održavanja manifestacije „Mostarsko ljeto“ kako za domaću tako i za stranu publiku.

„Manifestacija ‘Mostarsko ljeto’ je, možemo reći, kruna ljeta u Mostaru. Lijepo je što turisti, dijaspora i svi koji dođu samo ljeti u Mostar mogu osjetiti dašak i duh Mostara i u kulturnom, umjetničkom segmentu. Manifestacija nudi raznovrstan program i vrlo je značajna, pogotovo za mlađu generaciju, koja je kao što sam već rekla stalno na internetu. Na ovaj način kada je lijepo vrijeme, kada smo svi na ulicama, van svojih kuća i tražimo neku atmosferu koja je vani, tražimo neke događaje koji su vani Narodno pozorište Mostar u saradnji sa Centrom za kulturu, Narodnom bibliotekom, Muzejom Hercegovine i Pozorištem lutaka Mostar organizuje ‘Mostarsko ljeto’, te pruža dostupnije programe kulturno-umjetničkog sadržaja“, navodi Kazazić Obad.

Osim Fatime Kazazić Obad u predstavi igraju i Saša Oručević, Amela Kreso, Dražen Pavlović, Emir Spahić i Vedran Vilogorac.

Sutra će u Narodnoj biblioteci Mostar biti održana promocija knjige „Tradicionalno i subverzivno u usmenoj poeziji Bošnjaka / Studija o petoj rukopisnoj knjizi ”Muslimanske narodne pjesme” Muharema Kurtagića“ autora Seada Husića sa početkom u 20 sati. Promotori knjige će biti: mr. Nusret Omerika, prof. dr. Sanjin Kodrić i prof. dr. Mirsad Kunić.