Svečano otvorena međunarodna kulturna manifestacija „Mostarsko ljeto 2022“

Izložbom slika „Ipak svitanje“ akademskog slikara prof. dr Salke Peze večeras je u Centru za kulturu Mostar svečano otvorena međunarodna kulturna manifestacija „Mostarsko ljeto 2022“. Manifestaciju je na uvodnoj svečanosti otvorio predsjednik Gradskog vijeća grada Mostara Salem Marić,  koji je na samom početku istakao da grad Mostar ulaže velike napore u segment kulture.

„Neki zlobnici kažu da nema dovoljno kulturnih dešavanja u gradu Mostaru. Želim večeras da to javno demantujem. Grad Mostar zaista ulaže velike napore i podržava kako svoje institucije kulture, tako i sve kulturne radnike u gradu Mostaru, da građani Mostara imaju mogućnost učestvovati u što većem broju ovakvih kulturnih dešavanja i manifestacija. Moram spomenuti samo neke: „Mostarska liska“, „Mostarsko proljeće“, „Mostar summer fest“ i dr., te naravno za mene kao najvažniji i najdugotrajniji projekat „Mostarsko ljeto“ koji evo 43. put sa izvjesnim prekidom nastavlja svoju tradiciju. Nadam se da više nikad neće doći u situaciju da imamo prekid ovako jake kulturne manifestacije u gradu Mostaru“, naglasio je Marić.

Dodao je da je „grad Mostar u svojoj bogatoj historiji imao, a i danas ima, veliki broj kulturnih radnika i djelatnika koji su prepoznati ne samo na prostoru Mostara, već cijele BiH i regiona, pa tako je „Mostarsko ljeto“ za sve kulturne radnike koji imaju potrebu da iskažu svoj talenat i rad prilika da to učine.“

Osvrnuo se i na simboličan naziv izložbe akademskog slikara prof. dr Salke Peze.

„'Ipak svitanje’ možemo tumačiti i mi u Gradskom vijeću grada Mostara kao jednu novu poruku za sve građane Mostara, kao jedan novi podstrek i nama i ovome što smo radili u proteklih više od godinu dana od formiranja gradskog vijeća, da tako nastavimo, da pravimo zajedničke kako kulturne tako i sve institucije u gradu Mostaru, da pokažemo i dokažemo da Mostar jeste jedinstven grad svih građana Mostara i da jeste centar regije, a jedan od najvažnijih gradova u BiH“, istakao je Marić.

Manifestaciji je prisustvovao i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović koji izrazio zadovoljstvo zbog kontinuiranog održavanja manifestacije od njenog ponovnog pokretanja 2016. godine.

„Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo biti večeras ovdje poslije 2016. godine kada smo ponovo pokrenuli „Mostarsko ljeto“. Nekako kada kažemo Mostar mislimo na ljeto, te smo odlučili ove ljetne dane ispuniti našim građanima i evo uspješno to radimo zadnjih 6 godina. Čak i pored problema sa pandemijom ipak smo se hrabro odlučili i prošle i pretprošle godine organizovati „Mostarsko ljeto“. Smatram da „Mostarsko ljeto“ mora da živi, a mi kao ministarstvo smo uvijek tu da pomognemo ovakvu manifestaciju“, istakao je ministar Hadžović.

Direktor Centra za kulturu Mostar Senad Suljić naglasio je da je „Mostarsko ljeto“ prilika da se svi aspekti kulture predstave brojnim posjetiocima Mostara, te se zahvalio svima koji pružaju podršku održavanju manifestacije.

„Želim iskoristiti priliku i još jednom izraziti iskrenu zahvalnost svima onima koji kontinuirano prepoznaju značaj ove manifestacije i iz godine u godinu pružaju podršku njenoj realizaciji. Također, želim zahvaliti i kolegama saradnicima iz drugih institucija kulture, a to su Muzej Hercegovine, Narodno pozorište, Pozorište lutaka i Narodna biblioteka Mostar, koji su i ove godine, zajedno sa Centrom za kulturu, nesebično ušli u ovaj projekat. Uvjeren sam da će manifestacija „Mostarsko ljeto 2022“ biti važan segment u promociji kulturnih vrijednosti našeg grada, a samim tim doprinijeti promociji i razvoju njegovih turističkih potencijala“, istakao je Suljić.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, upriličena je izložba slika „Ipak svitanje“ akademskog slikara prof. dr Salke Peze koja obuhvata četrdesetpet slika ulja na platnu postavljenih u dvije galerije Centra za kulturu Mostar.

Zadnji put sam samostalnu izložbu imao 2013. godine i u dogovoru sa agilnim direktorom Centra za kulturu Mostar Senadom Suljićem organizovali smo moju večerašnju izložbu. Veliko mi je zadovoljstvo, iako mi nije prvi put da učestvujem na „Mostarskom ljetu“, jer sam i ja jedva dočekao da slike koje su urađene i složene u ateljeu vidim prvenstveno ja, a s druge strane naravno i publika. Mislim da je „Mostarsko ljeto“ jedna divna manifestacija. Ovaj grad zaista zaslužuje da ima „Mostarsko ljeto“ i treba da ga ima, te da svake godine bude bolje i bolje“, naglasio je Pezo.

Izložbu je otvorila recezentica Aleksandra Savić, a zainteresovani izložbu mogu pogledati od 10.06. do 17.06.2022. godine. Cjelokupan večerašnji događaj svojim muzičkim izvedbama obogatili su mladi polaznici Mostar rock school.

U okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“ bit će održano više od 30 različitih kulturnih sadržaja. Organizatori “Mostarskog ljeta” su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka i Pozorište lutaka u Mostaru. Sponzori manifestacije su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Grad Mostar i kompanija BH Telecom.

Naredni događaj koji očekuje posjetioce u okviru „Mostarskog ljeta“ jeste izložba iz mostarske periodike 1876.-1918. autorice Anje Mastilović, a koja će biti održana u ponedjeljak, 13.06., u prostorijama Centra za kulturu Mostar, sa početkom u 20 sati, u organizaciji Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Muzeja Hercegovine Mostar.