Promocijom knjige „Djetinjstvo jednog vremena“ započeo program „Mostarskog ljeta 2022“, sutra svečano otvaranje

Promocijom knjige „Djetinjstvo jednog vremena“ započeo program „Mostarskog ljeta 2022“, sutra svečano otvaranje manifestacije.

Međunarodna kulturna manifestacija „Mostarsko ljeto 2022“ započela je sa svojim ovogodišnjim programom i to promocijom dječijeg romana „Djetinjstvo jednog vremena“ autorice Elmire Helać-Mekić, na čak tri različite lokacije: Kulturni centar Mostar-Sjever, Narodno pozorište u Mostaru i Dom kulture Blagaj.

djetinjstvo jednog vremena

Ovo nije prvi put kako autorica predstavlja svoja djela mostarskoj publici, a otkrila nam je i zašto.

„Volim Mostar, volim Mostarce i Mostarke, uživam u Mostaru. Uvijek mi bude prekrasno i žao kada se trebam vratiti. Veliko mi je zadovoljstvo i čast dobiti poziv za jednu ovakvu manifestaciju i doći družiti se sa djecom“ istakla je autorica Elmira Helać-Mekić.

Roman „Djetinjstvo jednog vremena“ bavi se digitalnim tehnologijama tačnije video igricama.

„Roman je malo specifično napisan, pola romana je video igrica, a u drugoj polovini romana glavni junaci su smješteni u prirodno okruženje, u jedno selo. Digitalne tehnologije se razvijaju i treba da se razvijaju ukoliko se koriste kako bi trebalo. Ali s obzirom da sam ja učiteljica, te vidim koliko djeca provode vremena na računarima, tabletima, mobitelima itd. i uglavnom igraju igrice, nekako sam htjela ukazati na to da makar izbalansiraju to svoje slobodno vrijeme, pa da jedan dio slobodnog vremena provedu i u prirodnom okruženju, druženju sa drugarima i čitajući što mi je i osnovna zadaća“, kazala je Helać-Mekić.

Promociji je prisustvovalo preko 500 učenika iz OŠ Vrapčići, OŠ Bijelo Polje, OŠ Zalik, IV OŠ, OŠ Blagaj i OŠ Gnojnice.

Svečano otvaranje međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“ bit će upriličeno sutra, petak, 10. juni, u Centru za kulturu Mostar sa početkom u 20:30 sati. Nakon ceremonije svečanog otvaranja, bit će upriličena izložba slika „Ipak svitanje“ akademskog slikara prof. dr Salke Peze. Autor će imati postavku od četrdesetpet slika ulja na platnu koje će biti izložene u dvije galerije. Cjelokupnu atmosferu događaja uljepšat će članovi Mostar Rock School.