Otvorena izložba iz mostarske periodike u okviru „Mostarskog ljeta“

U organizaciji Muzeja Hercegovine Mostar i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, a u prostorijama Centra za kulturu Mostar, večeras je otvorena izložba iz mostarske periodike 1876.-1918. godine. Riječ je o izložbi koja daje pregled najpoznatijih novina i časopisa koji su objavljivani i štampani u Mostaru u periodu od 1876. do 1918. godine. Prikazana je građa iz fondova Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Muzej Hercegovine Mostar i Franjevačka knjižnica Mostar.

„Da bi večerašnju izložbu pripremili morali smo posegnuti u riznice Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, u zbirku Muzeja Hercegovine Mostar kao i zbirku Franjevačke knjižnice.“, istakao je direktor Muzeja Hercegovine Mostar, Asim Krhan.

Dodao je da je „Mostar nakon Sarajeva bosanskohercegovačkoj kulturi pridodao najznačajniji i najsjajniji doprinos, te bogatu periodiku koju predstavljamo sa kraja 19. i početka 20. stoljeća“.

Zamjenica direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, Adisa Žero, izrazila je zavodoljstvo saradnjom ove dvije institucije.

„Oduševljeni smo bili idejom da zajedno radimo na ovoj izložbi, jer Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH baštini veoma staru građu koja je ustvari i dio nacionalnog spomenika BiH. Periodika koja je večeras izložena je samo dio onoga što mi čuvamo u našim fundusima i moram reći, iako je kao što znate spaljena zgrada Vijećnice, da su naša najvrijednija izdanja spašena. Samim tim ponosni smo što čuvamo to blago i nadamo se, naravno, sljedećim projektima sa institucijama u Mostaru“, kazala je Žero.

Autorica izložbe i voditeljica Zbirke stare periodike Anja Mastilović iskazala je zadovoljstvo učešćem na ovogodišnjem „Mostarskom ljetu“.

„Hvala na pozivu da učestvujem na „Mostarskom ljetu“. Ja se nadam da i vi vidite, kao što i mi znamo, da institucije različitih profila sasvim lijepo sarađuju i da možemo napraviti lijepe izložbe sa tom saradnjom, te da nije važno jesmo li iz Sarajeva ili Mostara. Uvijek smo tu jedni za druge, arhivi, muzeji, knjižnice, biblioteke idr“, rekla je Mastilović.

Dodala je da su na izložbi predstavljene „prve novine, listovi koji su nastali u Mostaru. Uz same naslovne stranice svih novina, nalaze se kratki opisi tih novina sa podacima kada su izlazile, ko su bili urednici i sl. Moram reći da su u tome bila velika pomoć istraživanja naših naučnika“, naglasila je autorica izložbe Anja Mastilović.

Pomoćnik federalnog ministra obrazovanja i nauke, Jasmin Branković istakao je važnost i značaj izložbe.

„Izložba prvenstveno pokazuje da imamo jako bogatu kulturnu baštinu i da je još uvijek prilično puno toga sačuvano, te da je to moguće prikupiti na odgovarajući način i prezentirati bez obzira na čitavu ratnu tragediju u kojoj je pored života, građevina idr. uništeno i toliko kulturnog blaga i onoga što je činilo kulturno i duhovno biće ove zemlje. Još uvijek ima puno toga što je moguće naći i što je potrebno, možda i još potrebnije u ovom momentu prezentirati, što je god moguće češće, na ovakav adekvatan i popularan način. Izložba predstavlja vrlo značajan skup listova koji možemo vidjeti i kategorizirati na različite načine, ali on zapravo govori da je Mostar bio vrlo snažan politički, kulturni, izdavački, prosvjetni i bilo kakav drugi centar i u ovoj zemlji i u široj regiji“, naglasio je Branković.

Izložbu je proglasio otvorenom ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Rašid Hadžović.

„Sve ovo što večeras možemo da vidimo jeste poruka kako treba da se ponašamo. Toliko godina kasnije i poslije svih režima koji su bili i prošli na ovom prostoru, opet smo se nekako vratili na taj period podjela. Ja se nadam se da ćemo imati sretniju budućnost i da ćemo gledati kako ćemo napraviti bolje sutra za sve nas bez obzira koje vjere i kojem narodu pripadali, te da ćemo mi biti generacije koje će biti pametnije i koje će učiti iz historije da nam se ona ne bi ponovila“, istakao je ministar Hadžović.

Naredni događaj u okviru „Mostarskog ljeta“ je predstava “Snjeguljac” u režiji Nedžada Maksumića, nastala u produkciji Pozorišta lutaka Mostar, koja će biti odigrana u srijedu, 15.06., sa početkom u 20 sati. Rezervacije ulaznica za predstavu moguće je izvršiti na web stranici Pozorišta lutaka u Mostaru www.plm.ba.