Odigrana predstava „Snjeguljac“, sutra mjuzikl „Romska bajka“

Najmlađa publika manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“ imala je priliku uživati večeras u Pozorištu lutaka Mostar i predstavi „Snjeguljac“ autora i režisera Nedžada Maksumića.

„Projekat ‘Snjeguljac’ je predstava Dječijeg dramsko-lutkarskog studija Pozorišta lutaka u Mostaru, koji je prvi ovakav pokušaj da bi djeca iz mostarskih osnovnih škola mogla da ostvare svoje teatarske ambicije, da se na sceni igraju, da otkrivaju lutkarstvo i pozorište i baš zbog toga je danas velika sreća što na repertoaru imamo i ovakvu dječiju predstavu. Ovo je predstava koju smo radili  mi  kao profesionalni glumci i stara je preko 25 godina. Međutim, sada smo sa djecom imali jedno novo čitanje, sasvim jedan novi pristup predstavi, djeca su nas nadahnjivala i uspijevali smo da, radeći sa njima, pretvorimo svu njihovu energiju u našu i njihovu zajedniču kreativnost. Bilo je impresivno koliko su djeca današnjice inovativna, puna ideja i da nisu robovi savremenih tehnologija, nego da je njihova mašta još uvijek njihovo najjače oružje“, istakao je Nedžad Maksumić, autor i režiser predstave.

Dječiji dramsko-lutkarski studio Pozorišta lutaka Mostar je ustvari jedna od aktivnosti ovog pozorišta. Njegovi članovi su djeca mostarskih osnovnih škola izabrani od voditelja recitatorskih, dramskih i literarnih sekcija i od njihovih učitelja.

„To su djeca uzrasta 9-10 godina, vrlo mala djeca, ali baš zbog toga sve ono što nam oni ponude za nas je otkriće. U okviru „Mostarskog ljeta“ kulturne manifestacije sa tradicijom, ovo je prilika da mostarskoj publici, i odraslima i djeci, pokažemo koliko to naša djeca mogu i šta mi možemo zajedno sa njima“, naglasio je Maksumić, te je dodao da će „projekat ‘Snjeguljac’ i Dječiji dramsko-lutkarski studio Pozorišta lutaka Mostar nastaviti sa radom i od jeseni, sa možda nekim novim predstavama, ali ‘Snjeguljac’ je za sada naše najdraže čedo, jer u njemu su djeca otkrila sve ljepote pozorišta, otkrili su da se na sceni mogu i igrati i uživati, a ne samo plašiti da li će naučiti ili zaboraviti tekst.“

O svom iskustvu u radu na predstavi, te premijernom izvođenju i sveukupnom dojmu otkrili su nam učenici Harun Kadribegović i Adna Derviškadić.

„Na početku nisam znao šta me čeka, ali postalo je jako zabavno kad smo počeli sa probama. Uoči premijere bio sam i uzbuđen i prepadnut u isto vrijeme, ali nekako je ispalo sve super. Bilo mi je baš drago i zabavno, iako sam mislio da će biti loše. Volio bih opet učestvovati, zanima me i htio bih da vidim da se još neka druga djeca, prijatelji, pridruže“, rekao je Harun Kadribegović, učenik IV O.Š.

 „Na prvoj predstavi sam imala malo tremu, ali je prošlo čim sam vidjela kako je super. Predobro je bilo. Voljela bih da radimo još ovakvih predstava, jer mi se baš sviđa a i drugari su mi fini“, istakla je Adna Derviškadić, učenica O.Š „Mujaga Komadina“.

U predstavi osim Adne i Haruna igraju i Ajla Dudić, Muhammed Džafić, Zarah Elezović, Tarik Oručević, Ejla Pajević, Hana Radoš, Ali Tojaga te, kao profesionalna pomoć, stalni član ansambla Pozorišta lutaka u Mostaru, Ali Kamer Aksoy. Dramsko-pedagoško vodstvo u ovom projektu imala je Adela Lerić, diplomirani dramski pedagog, a za scenski pokret bila je zadužena Diana Ondelj Maksumić. Rekvizite i scenografiju izradio je Đenan Behmen.

Sutra, četvrtak, 16.06., na rasporedu manifestacije „Mostarsko ljeto“ je mjuzikl „Romska bajka“ nastao na osnovu dramatizacije romskih legendi koju je uradila Ljubica Ostojić, u režiji Seada Đulića, a u saradnji Mostarskog teatra mladih, umjetničkog društva “Mostarske kiše” i plesnog studija „Mo Stars“. Mjuzikl počinje u 20:30 sati na ljetnoj sceni Centra za kulturu Mostar.