U okviru Mostarskog ljeta promovisana najnovija knjiga Ibrahima Kajana

U okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto” večeras je u Narodnoj biblioteci Mostar upriličena promocija najnovije knjige poezije mostarskog književnika Ibrahima Kajana.

“Nakon potopa” je Kajanova osma knjiga poezije, koja se sastoji od četrdesetak pjesama poredanih u četiri ciklusa: “Sveto janje”, “Nakon potopa”, “Daleko putovanje” i “Zalazak Sunca”.

“U pitanju je jedan metaforički naslov prahistorijskog porijekla. Osim priče iz prošlosti, iz biblijskih vremena, govori i o vremenu kataklizme međudruštvenih odnosa i ratnih pokreta na našem prostoru. U pitanju je zapravo životopis autobiografskog karaktera . Za razliku od mojih dosadašnjih pjesama, u ovoj knjizi se izražavam jezikom narativnog karaktera”, istakao je Kajan.

This image has an empty alt attribute; its file name is mostarskoljeto-2021-ik-1111.jpg

Ibrahim Kajan spada među one autore koji su se tokom višedecenijskog rada pronalazili gotovo u svim književnim formama, a do sada je objavio blizu četrdeset različitih djela.

Promotori prof.dr. Safet Sarić, doc.dr. Irma Marić , te prof.em.dr. Elbisa Ustamujić složili su se da je Ibrahim Kajan jedan od najdosljednijih književnika savremene bošnjačke književnosti, sa prepoznatljivim stilom izražavanja.

This image has an empty alt attribute; its file name is mostarskoljeto-2021-ik-6.jpg

Mostarski književnik sa zagrebačkom adresom kontinuirano svoja izdanja promoviše na kulturnoj manifestaciji “Mostarsko ljeto”, želeći, kako sam kaže, dati podršku i doprinos ovom festivalu kulture s dugom tradicijom.

“Kultura je melem na sve rane, udarce I razočarenja koje smo zadobili. Ništa ne liječi kao kulturni ambijent i kultura koja se proizvodi. Tamo gdje se kultura samo njeguje kao tradicija, te su zemlje siromašne, ali tamo gdje se uz tradiciju oplemenjuju različiti vidovi kulture, a upravo to imamo ovdje, to obogaćuje naš unutrašnji život”, ističe Kajan.

Na programu “Mostarskog ljeta” sutra 25.06. 2021. u 20:30 sati u Centru za kulturu je izložba “Mi karijatide I atlanti”, mladog sarajevskog umjetnika i akademskog skulptora Adisa Lukača.