Nekrunisani kralj monodrame oduševio mostarsku publiku

U okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2021“ večeras je na sceni Narodnog pozorišta u Mostaru gostovao Zijah A. Sokolović sa monodramom “CABAres CABArei”.

Ova kultna predstava izvodi se već 25 godina, a kroz istu se preispituje kriza srednjih godina, odnosno trenutak kada čovjek podvuče crtu, htio ili ne, pa preispituje sve što mu se desilo, sve što mu se dešava i što će mu se desiti.

“Ovo je kabare kojeg možemo nazvati i monodramom. Ali pravljen je kao kabaretska forma i zato ima vrijednost. Napravljen je prije 28 godina u Beču i od tad predstava traje. Tematika je kriza srednjih godina i sigurno je da u ovom vremenu jedni dolaze u krizu, jedni su već u krizi, a neki izlaze iz krize, tako da iz svakog vremena dolazi nova publika. Oni koji će doći a ne znaju šta ih čeka, oni koji jesu pa su zbunjeni ili oni koji su otišli pa se rado sjećaju”, rekao je Sokolović o predstavi koju publika I danas prati s istim žarom .

Govoreći o vremenu pandemije i COVID-u 19, kojeg je i sam prebolovao, Sokolović je istakao kako je to za njega bilo veoma neobično iskustvo.

“Ja sam u vrijeme bolesti i izolacije jednostavno razmišljao šta bih radio ako se nekad ponovo dogodi da bude pozorište, tako da sam to shvatio kao jednu pauzu između dva čina”.

Govoreći o značaju “Mostarskog kulturnog ljeta”, te kulture i umjetnosti općenito u duhovnoj relaksaciji stanovništva, Sokolović je istakao kako smatra da još jedino umjetnost ima mogućnost da ljude dovede na nivo zdravog razuma.

“Umjetnost ima tu mogućnost da govori o stvarnosti kakvu bi ljudi željeli da imaju”, rekao je renomirani bosanskohercegovački glumac i reditelj.

Kulturna manifestacija “Mostarsko ljeto” se nastavlja promocijom knjige “Nakon potopa”  mostarskog književnika Ibrahima Kajana.

Promocija će se održati u Narodnoj biblioteci Mostar (odjeljenje na Luci) u 19:30 sati.