Mladi sarajevski umjetnik Adis Lukač Mostarcima predstavio izložbu Mi, karijatide i atlanti

U Centru za kulturu Mostar večeras je otvorena izložba “Mi karijatide i atlanti” mladog sarajevskog umjetnika i akademskog skulptora Adisa Lukača, koja se realizuje u sklopu kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto”.

Radi se o kombinaciji slika, skulptura i crteža. U galeriji Centra za kulturu izložene su 22 slike i 2 skulpture.

Prvi dio izložbe je predstavljen 2019. u Atini, a dopunjena je radovima nastalim za vrijeme pandemije.

Lukačeva priča je inspirisana karijatidama, stubovima koji su nosili hramove u antičkoj Grčkoj.

This image has an empty alt attribute; its file name is mostarskoljeto-2021-al-5.jpg

“Svi smo mi nosioci velikih tereta, a ujedno svima su nam potrebni stubovi na koje se naslanjamo. Pandemija nas je podsjetila koliko smo kao jedinke nebitni, a koliko smo zapravo, kao oslonci potrebni jedni drugima. To je poruka moje izložbe” – pojasnio je Lukač.

“Povukao sam paralelu između stubova iz antičkog perioda s ljudima , posebno ženama koje su nosile popriličan teret, a u isto vrijeme su stubovi na koje se mi oslanjamo da bi sami sebe ostvarili. I to je neki omaž ovim stubovima i osloncima u našim životima”, dodao je.

Kao dječak, porodični stol, koristio je kao “slikarsko platno“. Nespretne linije nastale tada, prerasle su u ozbiljno slikarstvo i kiparstvo, jer skoro dvije decenije, kada je kao srednjoškolac imao prvu izložbu, svojim djelovanjem i djelima, oduševljava publiku i likovnu kritiku, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u cijelom svijetu.

Lukač je rođen u Sarajevu gdje je završio Srednju školu primjenjenih umjetnosti, a magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti – Odsjek za vajarstvo.

Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH, učestvovao je na brojnim likovnim kolonijama i simpozijima.

Autor je spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću, koji se nalazi u centralnom dijelu gradskog parka u Tuzli, biste narodnom heroju Ivanu Goranu Kovačiću u Sarajevu, te reljefa Hasanaginice postavljenog u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Osim u Bosni i Hercegovini, izlagao je u Americi, Španiji, Italiji, Njemačkoj…

Za subotu 26.06.2021. u okviru ovogodišnje kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto“, najavljena su dva događaja: likovna kolonija SPKD Prosvjeta u Centru za kulturu , te u spomen kući Džemala Bijedića promocija časopisa „Hercegovina“ Muzeja Hercegovine Mostar.