U sklopu Mostarskog ljeta otvorena Prosvjetina likovna kolonija

U organizaciji Srpskog prosvjetno-kulturnog društva (SPKD) Prosvjeta Mostar, a u okviru “Mostarskog ljeta”, danas je u Centru za kulturu otvorena likovna kolonija koja će u narednih pet dana okupiti mlade neafirmirane mostarske umjetnike.

Sabina Maslo, član Upravnog odbora SPKD Prosvjeta ističe da je Mostar prepun mladih talentovanih umjetnika koji nisu imali priliku da se dokažu.

“Sada već tradicionalna Prosvjetina likovna kolonija pruža im priliku da srazmjene svoja znanja I iskustva, dajući im vjetar u leđa organizovanjem završne izložbe koja se priređuje nakon petodnevnog druženja”, ističe Maslo.

This image has an empty alt attribute; its file name is mostarskoljeto-2021-3.jpg

Prosvjetin cilj, je prema riječima sekretara SPKD Prosvjeta Gorana Kosanića, ujediniti mladu pokretačku snagu kulture grada Mostara, koji će pokazati svoja individualna umjeća na zajedničkoj izložbi koja će, po završetku kolonije, biti priređena u galeriji Ćorovića kuće.

Prosvjetina kolonija je likovni događaj koji se održava od 2012. godine, a dio je programa kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto” od njenog oživljavanja 2016.

Mostarsko ljeto se nastavlja večeras promocijom časopisa za kulturno i historijsko naslijeđe “Hercegovina” br 19, koju organizuje Muzej Hercegovine Mostar u spomen kući Džemala Bijedića u 20:30 sati.