Predstavljena monografija Narodne biblioteke Mostar

Narodna biblioteka Mostar je javna ustanova koja je obilježila značajnu godišnjicu – 24 godine obnove rada i 74 godine postojanja. Tim povodom predstavljena je i monografija ove ustanove.

Narodna biblioteka Mostar bila je druga biblioteka po kvaliteti i broju knjižnog fonda u Bosni i Hercegovini.

Biblioteka danas posjeduje vrijedne kolekcije knjiga. Primjenom savremenih tehnologija, te uvođenjem kooperativnog online bibliografskog sistema Cobiss BiH postignuta je veća brzina pristupa informacijama.

Cilj je da u budućnosti biblioteka bude aktivni sudionik razvoja kulture ali i bibliotečke djelatnosti, ne samo na području Grada Mostara, HNK, nego i šire. Ova monografija je zapravo pečat i svjedočanstvo o postojanju Narodne biblioteke Mostar, o njenom radu i uspjehu.

Direktor Narodne biblioteke Mostar Rasim Prguda kazao je da je ponosan na monografiju biblioteke, čiji su objekti tokom rata potpuno uništeni.

„Obje naše zgrade na lijevoj obali Neretve u Mostaru su potpuno stradale. Sa kompletnim knjižnim fondom i svim pratećim inventarom.

1996. godine počeli smo od nule. Ovom prilikom zahvaljujem se svim zaposlenicima biblioteke i saradnicima koji vrijedno rade sve ove godine. Naša monografija kazuje većinom o vremenu prethodne 24 godine biblioteke. Razlog tome je jer je sva izvorna dokumentacija iz predratnog perioda uništena. Ipak, urađen je jedan dio, jer sam i prije rata radio u biblioteci. Danas, zahvaljujući predanom radu svih nas, i onih koji nas podržavaju, imamo u funkciji dva objekta s preko 60.000 knjižnih jedinica namijenjenih svim uzrastima.“ – govori Prguda.

Narodna biblioteka Mostar tokom cijele godine priređuje različite događaje. Predstavljanja knjiga, gostovanja književnika, umjetnika…

Promocija monografije je održana u avliji i Klubu čitalaca Narodne biblioteke Mostar u mostarskom naselju Luka.

Promotori su bili: doc.dr. Irma Marić, mr. Nusret Omerika, Senka Zekić-Melcher, Rasim Prguda, direktor, Anisa Mujić, prof. a moderator Selma Aškraba, prof. Muzički dio večeri: Adnan Pajević.