Završena javna rasprava o bosanskom kulturnom naslijeđu

Sinoć je u Centru za kulturu Mostar održana i druga javna rasprava “Bosansko kulturno naslijeđe u evropskoj pluralnosti” čime je završen dio programa 14. internacionalne konferencije “Jedinstvo i razlike u Evropi” koji je planiran u sklopu Mostarskog ljeta.

Međunarodni forum Bosna inače svake godine organizuje ovu višednevnu konferenciju (International Conference on Unity and Plurality in Europe – ICUPE) a ovogodišnja, četrnaesta po redu je rezultat saradnje i partnerstva sa Muzejom Hercegovine Mostar koji je ujedno i jedan od organizatora Mostarskog ljeta.

Bosansko pitanje je tabuizirano u okviru različitih formi nacionalizma, fundamentalizma i fašizma. U svojoj temeljnoj mogućnosti to pitanje je neodvojivo od ideje slobode i dostojanstva pojedinca te prava na različitosti, štićeno demokratski legitimiranim pravnim poretkom.

Naspram tog životno važnog pitanja različiti su oblici autoanesteziranosti bosanskih ljudi, izloženih različitim oblicima ideologijskih i administrativnih tortura dugog trajanja.

Bosanskohercegovačko, a zapravo bosansko historijsko trajanje nije ni shvatljivo ni održivo izvan stalnog kritičkog preispitivanja svih dimenzija društvene pluralnosti. Pitanje o tom trajanju je u velikoj mjeri nerijetko prokazivano kao upitno. Organizatori žele to pitanje držati otvorenim za sva epistemološka razmatranja.

U okviru ove javne rasprave predstavljena su dva broja časopisa Forum Bosnae – Bosansko četveroevanđelje: Sofijski odlomci, ur. Mehmed Kardaš, i Forum Bosnae: Lejla Nakaš, Paratekstualnost u bosanskoj srednjovjekovnoj književnosti.