Izložba slika „Cvijet od kamena“

Muzej Hercegovine Mostar je u sklopu “Mostarskog ljeta 2019.” organizovao još jednu izložbu. Ovog puta riječ je o izložbi slika mladog akademskog slikara, mostarskog umjetnika, Tarika Trbonje.

Autor se predstavio slikama rađenim u tehnici ulje na platnu, a izložba nosi naziv “Cvijet od kamena”. Na otvaranju izložbe govorio je historičar umjetnosti Zlatko Zvonić koji je uz ostalo kazao da slike predstavljene na izložbi pokazuju autorov senzibilitet i njegovu viziju uživanja u čistoj Hercegovini, koje danas nemamo.

„Tarik nije ekspresivan, nije apstraktan, ili se tu još nije probao. Tarik je smirujući. Krš, kamenjar, rijeka, jezero, nebo južnih bh gradova i neremećenje prostora, to je odlika Tarikovih slika“ – kaže Zvonić.

Ovdje se takođe potvrđuje da je Mostar, bez obzira sve poteškoće i probleme s kojima se suočava, sačuvao epitet grada slikara i da nema bojazni o iščeznuću ili pak padu ove grane umjetničkog stvaralaštva koja je proslavila Mostar, uzdižući ga na nivo velikih kulturnih centara.

Izložba će u Centru za kulturu Mostar biti postavljena narednih 10 dana.