Predstavljen roman „Znaš li Nunu Montiljo?“

U Mostaru, u okviru „Mostarskog ljeta 2019.“ održana je promocija romana Edina Krehića „Znaš li Nunu Montiljo?“, objavljenog u martu ove godine i gotovo već rasprodatog.

„Znaš li Nunu Montiljo?“ je priča inspirisana istinom i govori o sefardskoj, jevrejskoj porodici u Sarajevu koja se nađe u središtu holokausta. Otac Badro Montiljo je vlasnik radnji sa slatkišima i pokreće liniju čokolada N, nazvanih po Nuni, koja je njegova kćerka. Ima priliku otići, ali ostaje u Sarajevu kada počinje progon Jevreja. Jedina nada ove porodice su njihovi kućni prijatelji, čuveni hirug dr Uzeir Karamehmedović koji je u dilemi da li rizikovati život porodice zbog Montilja? Njihove kćerkice Nuna i Esma su poput sestara… Upravo po Nuni Montiljo, naslovljena je cijela knjiga.

Izdavač je Videoarhiv, Biblioteka Hamdija Kreševljaković, a direktni izdavač Nihad Kreševljaković.

Edin Krehić je savremeni bh. pisac, nagrađivan za romane, drame i pripovijetke. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka. Godine 2017. objavio je „Nisam te se nagledao“ baziran na pripovijeci „Skinut ću ti zvijezde u kašiku“ nagrađenoj 2010. na kulturno-književnoj manifestaciji „Susreti Zija Dizdarević“ u BiH. Po ovoj priči Edin Krehić je napisao i radio-dramu „Skinut ću ti zvijezde u kašiku“, snimljenu u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR i BH Radija 1. Javno slušanje upriličeno je u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu 2015. godine. Roman “Jednog dana doći ću, oče” objavio je 2014. godine. Knjiga je iste godine ponijela nagradu „Plaketa Ajvatovice“. Godinu kasnije je štampano drugo izdanje. Krehićev prvijenac „Čuvaj se“ doživio je tri izdanja u BiH.

Preveden je na arapski jezik i objavljen u Dubaiju 2013. godine. Njegov scenaristički prvijenac, kratki igrani film „Ludwig von Sarajevo“, dobio je treću nagradu na međunarodnom Film festivalu za ljudska prava „Human district“ u Beogradu 2017. godine. Prikazan je i na Sarajevo film Festivalu. Nagradu za radio dramu „Breaking News“ dobio je 2009. godine na BH radiju 1.

Voditelj promocije bio je Sanel Kajan, a uz autora Edina Krehića, govorili su i historičar i izdavač Nihad Kreševljaković i Hana Bajrović, voditeljica Modula memorije, koji baštini kulturu sjećanja.