Održana filmska radionica u Mostaru

Filmska edukativna radionica „Od ideje do realizacije filma“ koju realizuje Udruženje “VIVA” iz Sarajeva već treću godinu održava se u Mostaru, u okviru „Mostarskog ljeta“.

Ove godine bilo je 14 polaznika. Radionica je trajala tri dana. Prvi dan bio je teoretski dio, drugi snimanje i treći dan montaža filma.

Ratko Orozović, filmski reditelj i umjetnički direktor „Viva škole filma“, ističe da je svaka radionica izrodila neku drugu temu.

„Od svih dosadašnjih 75 radionica ovo je najmlađa ekipa. Riječ je o uzrastu djece od 8 do 17 godina. Iranski kulturni centra nam je pomogao oko realizacije radionice. Jednostavno, nemamo uvijek dovoljno sredstava za realizaciju svih aktivnosti u 20 gradova u koje idemo. Zahvaljujemo onima koji su prepoznali važnost naših aktivnosti i pomogli nam da ih realizujemo. Ova škola nedostaje Bosni i Hercegovini. Imamo 4 akademije, ali nijednu filmsku školu.“ – kaže Orozović.

A film nastao u ovoj radionici, čiju su temu odabrali sami polaznici, zove se „Čarobni kamen“.

„Kroz film su pokušali riješiti sve probleme ovoga svijeta. I rat, i nasilje, i glad i sve one negativne pojave za koje oni, tako mladi, shvataju da ih okružuju. Kroz čarobni kamen kojeg su pronašli rješit će te probleme. Film ima sretan kraj, jer oni tako to vide kroz svoju maštu“ – govori Goran Lukić, producent Viva festivala.

Senad Suljić, direktor Centra za kulturu Mostar, gdje je radionica i održana kazao je da je ovo bila izvrsna prilika da mladi ljudi kroz radionicu upoznaju sve složenosti filma.

„Kroz aktivnosti na radionici na jedan lijep način obrađuju razne životne teme, a posebno me raduje da se kroz ovakav pristup cijeli ovaj projekat čini zabavnim za mlade ljude“- kaže Suljić.

Rezultat radionice je da se filmovi vide i svake godine oni budu prikazani na Viva festivalu, gdje ih čekaju i lijepe nagrade sponzora.

Viva festival će okupiti sve učesnike radionica, a bit će održan u Sarajevu od 18-22. septembra 2019.