Otvorena izložba radova kaligrafjie i ornamentike

Večeras je u Institutu Yunus Emre, održana izložba radova kaligrafije i ornamentike. Radovi su nastali na kursevima koje organizuje KAYMEK centar u saradnji sa Institutom. Prema riječima Billur Dilber, upravnice KAYMEK-a Mostar, ove godine pomenuti centar je organizovao 6 različitih kurseva, a kaligrafija i ornamentika su dva od njih. Na kursevima je bilo, kako kaže, 60 polaznika, a izloženo je oko 40 radova.

„Jedan od naših polaznika Tarik Zagorčić 4. augusta će imati svoju prvu samostalnu izložbu ebru umjetnosti. Mi smo na to jako ponosni, ali se nadamo isto tako da ćemo izroditi majstora ornamentike i kaligrafije, koji će upravo biti iz Mostara. Trudimo se da nam kursevi uvijek budu različiti, te da na taj način zainteresujemo građane. Zadovoljni smo odazivom, polaznici su bile i mlađe i starije generacije, i muškaraci i žene, čak smo pravili kurseve i radionice u različitim gradovima. Jako smo ponosni na to. Ornamentika i kaligrafija su pravi primjer kako se spojila i starija i mlađa generacija, čime smo jako zadovoljni.“, kazala je upravnica KAYMEK centra Mostar, Billur Dilber.

Nakon kratkog uvoda upravnice KAYMEK centra, prisutnima se obratio direktor Instituta Yunus Emre, Yunus Dilber, koji je istakao zadovoljstvo partnerstvom sa KAYMEK centrom, kursevima koje su zajedno organizovali, brojem polaznika, kao i brojem nastalih umjetničkih radova.

„Moram spomenuti da smo u otprilike 15 različitih branša otvorili kurseve. Radi se o 15 različitih umjetnosti, na kojima smo imali preko 1000 polaznika KAYMEK kurseva u Mostaru. Možemo zaključiti da se na kursevima napravilo preko 10 000 različitih radova iz različitih branši. Želim da se zahvalim organizaciji KAYMEK i njihovom timu na tome što rade zajedno sa nama i da im čestitam na uspjehu koji su napravili. Također, želim da se zahvalim opštini Kayseri, našim partnerima, organizacijskom odboru ‘Mostarskog ljeta’ što su dozvolili i što smo u partnerstvu sa njima napravili ovu izložbu u sklopu pomenute predivne manifestacije. Najviše od svega želim da se zahvalim svima koji su se pridružili ovom događaju i uljepšali ga.“, istakao je direktor Instituta Yunus Emre, Yunus Dilber.

Zatim se prisutnima u ime organizatora manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“ obratio direktor Centra za kulturu Mostar, Senad Suljić, ističući da je Institut Yunus Emre važan partner u realizaciji programskih sadržaja „Mostarskog ljeta“.

„Večeras imamo priliku uživati u jedinstvenoj izložbi kaligrafije i ornamentike. Kaligrafija, kao umjetnost posebnog pisanja i ornamentika, kao umjetnost ukrašavanja, specifične su i posebne na sebi svojstven način, o čemu svjedoči ova izuzetna postavka oko nas. Koristim ovu priliku da se zahvalim gđi Dilber i njenim saradnicima, KAYMEK centru i Institutu Yunus Emre, koji svojim sadržajima upotpunjuju ovogodišnji program ‘Mostarskog ljeta’., poručio je Suljić.

Elvedina Cokoja Hebib dolazi iz Konjica, a pohađa kurs kaligrafije u Mostaru, te je i član udruženja „Kaligraf“ u Mostaru. Za nju, kako kaže, kaligrafija znači mnogo, i predstavlja ljubav koju gaji već godinama. Cokoja Hebib je imala svoju prvu samostalnu izložbu kaligrafije 30. marta u Konjicu.

„Zahvaljujući prof. Munibu Obradoviću uživam ovdje na časovima kaligrafije, u onome što radimo, a kaligrafija je nešto veoma lijepo i vrijedno. U Konjicu sam ove godine upriličila svoju prvu samostalnu izložbu. Gost je, naravno, bio moj prof. Munib Obradović, koji je sve to odobrio i pratio, i neizmjerno mu se zahvaljujem na tome. Izložba je protekla u onom osjećaju, kad sami sebi kažemo da je to nešto lijepo, da smo zadovoljni u duši, a ustvari je to nekako bilo ostvarenje nečega čemu sam ja težila već godinama. Večeras izlažem dva rada, a kaligrafija kojom se ja bavim je islamska kaligrafija koja je stara već dugo godina. Zahvaljujući Institutu Yunus Emre koji je otvorio kurs u Mostaru, kaligrafija se počela jako širiti i na osnovu toga smo mi kao učenici prof. Obradovića došli na ideju da osnujemo i udruženje „Kaligraf“ u Mostaru.“, kazala nam je Elvedina Cokoja Hebib.

Džejma Kaminić, iz Mostara, pohađa kurs kaligrafije već 2 godine. Završila je II stepen kursa, a večeras je izložila jedan rad.

„Na časovima vježbamo, učimo harf po harf. Sve ima svoje mjere i moramo se držati tih mjera. Profesor rado dijeli svoje savjete i pokušava nam pomoći na bilo koji način da bi mi to što bolje napisali. Vrlo je važna preciznost i smirenost. Dok povučemo jedan potez da bi bilo precizno i tačno, treba uzeti dah, povući potez i tek onda izdahnuti. Treba dosta vježbe i volje. Veoma sam zadovoljna i primila sam mnogo pozitivnih komentara za svoj rad.“, objasnila je Džejma Kaminić.

Nakon otvorenja izložbe upriličena je prigodna zakuska za sve posjetioce. Izložba radova će biti otvorena do 1. augusta. Ovo je još jedan u nizu programa koje je Institut Yunus Emre pripremio u okviru „Mostarskog ljeta 2018“, a u skorije vrijeme bit će ih upriličeno još nekoliko.