Završen Festival dječije poezije „Pjesnici Mostara“

Srpsko Prosvjetno i Kulturno Društvo „Prosvjeta“ je u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“, organizovalo mini festival dječije poezije u dvije tematske večeri. Prva večer je upriličena večeras u Centru za kulturu Mostar, a program je vodila mlada pjesnikinja Hana Dizdarević. Hana Dizdarević je prošlogodišnja dobitnica nagrade za Najbolju pjesmu sa humanom porukom, a ovogodišnja dobitnica nagrade za Najbolju pjesmu sa historijskim motivom na Šantićevom festivalu djece pjesnika. Otkrila nam je otkud ljubav prema poeziji, i šta misli o događajima ovog tipa.

„Sa pisanjem sam počela prije nekoliko godina. Inspiraciju dobivam pomoću svakodnevnih trenutaka. Jako volim čitat, tako da se ljubav prema pisanju rodila kroz čitanje. Mislim da bi se mladi trebali više obazirati na ovakve kulturne događaje, a ne samo da su aktivni u virtuelnom svijetu. Mislim da je kultura prečnija od svega toga.“, objasnila je Hana Dizdarević, mlada pjesnikinja.

Nakon uvodnog dijela pomenute mlade pjesnikinje, prisutnima se obratio generalni sekretar SPDK „Prosvjeta“ Goran Kosanić. Kosanić je istakao svoje zadovoljstvo učešćem ovog društva i na ovogodišnjoj, kako kaže fantastičnoj, manifestaciji „Mostarsko ljeto“. U okviru „Mostarskog ljeta 2018“ SPDK „Prosvjeta“ će se predstaviti sa 3 sadržaja, a jedan od njih je upravo ovaj večeras.

„Ovo što smo pripremili za večeras i sutra je ono na čemu mi gajimo tradiciju i bogatstvo. Riječ je o pružanju šanse mladim osobama, mladim pjesnicima, kako našeg grada tako i šire, da se predstave i pokažu ono što oni zaista znaju dobro raditi, a to je stvaralštvo, pisana riječ i umjetnost.“, istakao je generalni sekretat SPDK „Prosvjeta“.

Kosanić je ovom prilikom Hani Dizdarević poklonio divnu ružu i knjigu Alekse Šantića „Ostajte ovdje“, jer kako on kaže SPDK „Prosvjeta“ sve ovo organizuje da bi ovi mladi ostali ovdje, jer su oni to zaslužili. Dodao je da „ono što radi „Prosvjeta“ volio bi da rade i gradske vlasti, da ovim mladim ljudima pruže šansu da se pokažu“, kazao je Kosanić.

„Mi smo grad koji je zaista bogat mladim osobama koji imaju dosta talenta. Nažalost, nemaju često priliku da ga pokažu. To je ono što fali ovom gradu. Treba tim osobama pružit šansu, treba im dati priliku da se predstave i dokažu. SPDK „Provjesta“ se istinski trudi oko toga, da mlade osobe afirmiše, ali volio bih da se naše društvo još više posveti tome.“, poručio je Kosanić.

Osim Hane Dizdarević, večeras su se predstavile i mlade pjesnikinje Ivana Kosorčić, Iris Dugalić i Adna Hađihasanović. Iznenađenje večeri bio je mladi pjesnik Lav Lukić. Program je upotpunio plesni duo Nejra Demirović i Ejla Šteta, a uz gitaru Tarik Guzin i Emina Čevra.