Održana ceremonija potpisivanja „Mostarske povelje mira“

U organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju, a u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“, u Mostaru je, obilježena 14. godišnjica obnove Starog mosta. Tim povodom, upriličeno je niz svečanosti kojima su prisustvovali premijer Grčke Alexis Tsipras, premijer Makedonije Zoran Zaev, premijer Crne Gore Duško Marković, a njihov domaćin je bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Upriličena je svečanost potpisivanja “Mostarske povelje mira”, te dodjeljivanje tradicionalnih nagrada “Mostar peace connection” i “Mimar mira” koje dodjeljuje Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara. Simboličnim prelaskom preko Starog mosta, te bacanjem cvijeća u rijeku Neretvu, visoke delegacije su odale počast svim žrtvama rata, čime je započela svečana ceremonija. Zatim su, članovi Kluba skakača «Mostari» izveli tradicionalne skokove, nakon čega je premijer Grčke Aleksis Cipras potpisao „Mostarsku povelju mira“. Cipras je skratio posjet našoj zemlji zbog velikog šumskog požara koji je buktao u blizini Atine, a ceremonija je nastavljena u dvorištu Koski Mehmed-pašine džamije.

U dvorištu pomenute džamije uvaženu delegaciju je dočekalo umjetničko društvo „Mostarske kiše“ koje je izvelo kratak muzički performans, nakon čega je upriličen svečani program gdje je i premijer Marković potpisao „Mostarsku povelju mira“.

Premijer Makedonije Zoran Zaev, čestitao je premijerima Ciprasu i Markoviću za potpisivanje „Mostarske povelje mira“, kazavši da on kao prošlogodišnji potpisnik pomenute povelje shvata koliko je ona vrijedna i šta označava.

„Ova nagrada znači čast, ali i odgovornost za ukazano povjerenje. Poruka koju šaljemo prisustvom na ovoj veličanstvenoj manifestaciji koja slavi mir je jaka. Mi promovišemo kako jedan lider može, treba i mora se izdignuti iznad predrasuda, te sam postati most, povezujući se sa drugim liderima koji misle dobro svojim građanima. Mi lideri regiona smo se međusobno povezali, pokazali smo dostojno poštovanje jedni za druge, okrenuli smo leđa onome što nas dijeli i uhvatili smo se onoga što nas povezuje. Upravo ono što nas povezuje je zajednička budućnost naših građana, regije i svijeta, potreba za stabilnošću, sigurnošću i bezbjednošću, a time i ekonomske pogodnosti za naše građane i naše zemlje.“, kazao je Zaev.

Dodao je da je datum za početak pregovora za članstvo Republike Makedonije u EU u junu 2019., te da je Makedonija primjer kako se za godinu dana može postići mnogo kroz saradnju, međusobnu povezanost i poštovanje.

„Region ima lidere koji su dali novu energiju i spremni su da spoje ljude i države. To bi trebalo iskoristiti, jer to nas zajednički nosi naprijed. Naše prisustvo ovdje ispred obnovljenog Starog mosta šalje poruku da smo spremni da u praksi primjenimo simboliku mosta i da na prošlosti gradimo budućnost.“, objasnio je makedonski premijer.

Premijer Crne Gore Duško Marković istakao je da je ponosan što potpisuje povelju mira, gdje je, kako je naveo, njegov prethodnik na mjestu predsjednika Vlade, gospodin Milo Đukanović bio prvi primalac ove nagrade prije dvije godine.

„Za Crnu Goru to je velika čast i priznanje, jer su slobodarska tradicija, te njegovanje tolarenacije i suživota bili uvijek garant našeg opstanka. Stojeći kraj Starog mosta, u ovom divnom gradu, čiju 14. godišnjicu obnove danas obilježavamo, ne mogu da izbjegnem pomiješana osjećanja tereta prošlosti i svijesti o ljudskoj patnji i izdržljivosti, ali istovremeno i nade i vjere u budućnost. Stari most je ponovo simbol obnove i spajanja.“, istakao je premijer Crne Gore.

Kazao je i to da je Crna Gora zahvalna svojim susjedima na podršci koju će, kako kaže, kao i dosada vraćati uvijek iskreno i kada je god to potrebno.

„Želim da ovu nagradu prije svega posvetim, građanima Mostara i BiH, kao i svakom građaninu našeg područja koji želi da gleda u budućnost.“, poručio je Marković.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da večerašnje druženje predstavlja poruku mira, stabilnosti, regionalne i dobrosusjedske saradnje, međusobnog respekta, uvažavanja i poštivanja.

„Ovo su poruke koje trebaju našem regionu. Večerašnja manifestacija, te povelje koje ću dodijeliti mojim dragim prijateljima znači otvaranje još jednih vrata u budućnost, budućnost za mlade generacije, kao i za prosperitet BiH i kompletnog regiona zapadnog Balkana.“, objasnio je Zvizdić.

Drugi dio ceremonije bila je svečanost uručivanja nagrada „Mostar Peace Connection“ istaknutim pojedincima za doprinos miru i uspostavi povjerenja i saradnje među ljudima. Nakon toga su, u završnom dijelu ceremonije dodijeljena priznanja „Mimar mira“.

Zatim je, također, u okviru programa obilježavanja 14. godišnjice rekonstrukcije Starog mosta, a ujedno i u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“, umjetničko društvo “Mostarske kiše” održalo jubilarni koncert na platou ispod Starog Mosta kojim su obilježili 20. godišnjicu uspješnog djelovanja. Brojni mostarci uživali su u divnim muzičkim zvucima koje je ovo društvo pripremilo za svoju jubilarnu godišnjicu.