„Katalog kamene arheološke zbirke Muzeja Hercegovine“

U velikoj sali Centra za kulturu Mostar, u 20h upriličena je promocija knjige „Katalog kamene arheološke zbirke Muzeja Hercegovine Mostar“, koju je u okviru „Mostarskog ljeta 2018“ organizovao Muzej Hercegovine Mostar. Prisutne je pozdravio i zaželio im dobrodošlicu direktor Muzeja Hercegovine, Asim Krhan, koji je govorio o razlozima zbog kojih je važna promocija pomenutog kataloga.

Krhan je između ostalog kazao, „2018 godina je proglašena Evropskom godinom kulturne baštine, s ciljem da se ljudi potaknu na istraživanje i otkrivanje kulturne baštine gdje sasvim sigurno pripada ova zbirka.“

Autor knjige je Edin Mulović, kustos Muzeja Hercegovine Mostar.
„Riječ je o knjizi „Katalog kamene arheološke zbirke Muzeja Hercegovine Mostar“, u kojoj sam predstavio neke najvažnije spomenike koji se nalaze u Muzeju Hercegovine. Radi se o antičkom, kasnom antičkom i periodu srednjeg vijeka. U katalogu vezano za arheološke nalaze navode se najvažnija istraživanja i autori koji su se bavili direktno ili indirektno istraživanjem ovih spomenika. Osim ovih malo većih spomenika, obradio sam kamene ulomke iz istih perioda i, naravno, sve to predstavio u katalogu. Također, spomenuo sam i historijsko-arheološka istraživanja Muzeja Hercegovine od njegovog osnivanja 1950 godine. Za izradu ovog kataloga bilo je potrebno dosta truda, rada i istraživanja. Srećom, nekada prije je bila jaka historijsko-arheološka scena, pa su osobe iz tog perioda veliki dio ovog posla uradile, tako da sam ja, u neku ruku, složio te stvari uz neka nova istraživanja vezana za taj period. Ovo je prva publikacija Muzeja Hercegovine vezana za arheologiju i arheološku zbirku nakon rata. Inače, neki od eksponata koje sam predstavio u katalogu nalaze se u odjeljenju Bijedića kuće Muzeja Hercegovine, tako da se mogu posjetiti .“, pojasnio nam je autor kataloga, Edin Mulović.

O značaju, vrijednosti i o samom sadržaju kataloga govorili su promotori dr. Adnan Busuladžić i dr. Almir Marić,a moderator je bila Fatima Trbonja. Objavljivanje kataloga podržalo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke BiH, a izdavač je Muzej Hercegovine Mostar.