Predstavljeno tradicionalno tursko streličarstvo

Večeras u dvorištu Instituta Yunus Emre, u 19h, počelo je predstavljanje tradicionalnog turskog streličarstva, čiji su organizatori Institut Yunus Emre i Fondacija streličara, a koje je upriličeno u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2018.“ Prisutnima su se, na samom početku obratili generalna konzulica RepublikeTurske u Mostaru, Zerrin Kandemir i direktor Instituta „Yunus Emre“ Mostar, Yunus Dilber.

„U Mostaru su najljepša ljeta, a kada imate ovakvu manifestaciju, onda možete biti sigurni da takvo nešto nećete vidjeti nigdje drugo na svijetu. Izuzetno sam sretna što ovom manifestacijom organizatori „Mostarskog ljeta“ uljepšavaju ovaj grad i ljeto 2018 godine. Nama je, također, velika čast što Institut „Yunus Emre“ kao institucija Republike Turske sponzoriše i podržava ovu manifestaciju. Mi im se isto tako zahvaljujemo što su nam dali priliku da Mostarcima, a i onima koji posjećuju Mostar za vrijeme ljeta, predstavimo tursku kulturu.“, kazala je generalna konzulica Republike Turske u Mostaru, Zerrin Kandemir.

„Jako nam je drago i izuzetno nam je zadovoljstvo što smo dijelom ove lijepe manifestacije. Ovo je prva naša aktivnost na manifestaciji „Mostarsko ljeto 2018“. Večeras ćemo raditi na tome da vam predstavimo tursko streličarstvo. Riječ je o vještini koja seže u davnine, a koja je svojevremeno bila jako popularna i u BiH. Jedan od najpoznatijih streličara u cijeloj historiji Osmanskog Carstva bio je Bošnjak Miralem-Mehmed aga. Ovaj podatak smo istražili s ciljem da građanima BiH pokažemo kako imaju nevjerovatnu ulogu u razvoju naše drevne vještine i ovo jedan od razloga zbog čega ovdje držimo kurseve streličarstva.“, poručio je direktor Institura Yunus Emre Mostar, Yunus Dilber.

Zatim je Samra Zubović, trener tradicionalnog turskog streličastva, koja je prošla sedmodnevnu obuku u Istanbulu, čiji su organizatori bili Fondacija streličara i Institut Yunus Emre, svim prisutnim objasnila o kakvoj obuci je riječ, šta je zapravo streličarstvo, te je posjetioce upoznala sa lukom, strijelom i ostalim dijelovima koji se koriste u ovom sportu.
„Nisam uopće imala predstavu o tome kako će biti na obuci, niti kako izgleda profesionalni turski luk, ali kada sam došla na obuku bukvalno sam se zaljubila u ovaj sport. Na našim područjima imamo moderno streličarstvo, ali tradicionalno tursko nemamo. Mi smo sada stvarno ovaj sport oživjeli u Mostaru, i donijeli jedan dio turske kulture u naš grad.“, istakla je Samra Zubović, trener tradicionalnog turskog streličastva.

Nakon što je trenerica Zubović završila prezentacijski dio, pokazala je posjetiocima kako to izgleda u praksi, demonstrirajući ispucavanje. Zatim su svi prisutni imali priliku isprobati ovaj sport, ispaljivanjem po nekoliko strijela, uz nadzor trenerice.