Izvedena monodrama “Da kraj bude lijep”

U okviru manifestacije “Mostarsko ljeto 2018” imali smo čast ugostiti poznatog glumca i režisera Roberta Waltla iz Ljubljane (Slovenija). Mostarska publika večeras je imala priliku uživati u njegovoj izvedbi divne monodrame „Da kraj bude lijep“. Prije samog početka predstave, publiku je srdačno pozdravio direktor Pozorišta lutaka u Mostaru Edin Kmetaš, izrazivši zadovoljstvo odazivom na predstavu, nakon čega je iskreno poželio posjetiocima da uživaju u monodrami sa kojom će se Robert Waltl predstaviti.

Pomenutu monodramu je napisao Mohamed El Khatib francuski pisac, režiser i performer marokanskih korijena, a režirao Ivica Buljan direktor Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

„Spoj tih velikih umjetnika iznjedrio je jednu zaista lijepu i kvalitetnu predstavu, koja je dobila izuzetne stručne kritike bilo gdje da se pojavila. Ovakva predstava koja govori o smrti najvoljenijih vraća se onom praiskonskom teatarskom izričaju da pozorište i nastaje da bi se publika mogla suočiti sa vlastitim strahovima i problemima. Nastup na ‘Mostarskom ljetu’ je samo dio ljetne turneje ove predstave. Zanimljivo je što je ona izvorno nastala na slovenačkom jeziku, a ovdje će biti izvedena na našem jeziku, što još više govori o tome, koliko su ti stvaraoci posvećeni kvaliteti onoga što rade i kako bi sve ono što rade približili publici.“, kazao je Nedžad Maksumić, umjetnički rukovodilac Pozorišta lutaka Mostar.

Glumac i režiser, Robert Waltl, pojasnio je da je Mohamed El Khatib jako zanimljiv pisac koji u svojim tekstovima koristi teme iz svog života, gdje se prilikom pisanja služi SMS-ovima, e- mail-ovima i sličnim sadržajima. Waltl je kazao da predstava govori o tome što zapravo pozorište već 2000 godina nastoji govoriti, a to je „Zašto je nastalo pozorište?“.

„Ako se sjećamo Rimskih ili Grčkih velikih tema, one su zapravo pripremale ljude na ekstremne situacije u životu, na koje se ne možemo pripremiti, to su ratovi, smrt, i sl. Znači pozorište može ljude na neki način pripremiti na to što se može desiti. Ova vrsta teatra je na neki način i lična, jer posjeduje jedan dio moje lične priče, vezane za smrt moje mame. Mislim da je svako u publici tokom predstave puno razmišljao o sebi, o svom odnosu sa majkom, sa svojim bližnjim. El Khatib je marokanskih korijena, i on je neka vrsta izbjeglice, imigranta u tom zapadnom svijetu. Tako da je zanimljiv spoj islamskih, vjerskih običaja, porodičnih navika u dodiru sa zapadnim svijetom.“, objasnio je Waltl.

Waltl je dodao da nije prvi put u Mostaru, te da se osjeća sjajno.

„Ne dolazim prvi put u Mostar. Mnogo puta sam već bio u Mostaru. Istina, više kao režiser, radeći na predstavama u Pozorištu lutaka Mostar, manje kao glumac. Međutim, i kao glumac sam barem dvije predstave već igrao u Mostaru. Ne osjećam Mostar kao grad kojeg ne znam, nego kojeg znam i volim. Osim toga što mislim da nisam nikad bio na tim paklenim mostarskim vrućina, sve je super. Ja se osjećam sjajno.“, poručio je glumac odigrane monodrame „Da kraj bude lijep“.

Jedna od prisutnih, Amra Pilav, otkrila nam je zbog čega je večeras odlučila doći na predstavu.

„Vidjela sam plakat i zainteresovala me predstava. Jako me obradovalo to što ima neka predstava koju mogu da pogledam.“, kazala je Pilav.

Predstavi su prisustvovali brojni posjetioci, a monodrama je odigrana u organizaciji Pozorišta lutaka Mostar, a u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“.