Otvorena izložba ebru umjetnosti “Nastanak” Tarika Zagorčića

U okviru kulturno-turističke manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“ upriličena je izložba radova ebru umjetnosti pod nazivom „Nastanak“ autora Tarika Zagorčića. Na samom početku prisutnima se obratio direktor Centra za kulturu Mostar Senad Suljić, koji je sa izuzetnim zadovoljstvom pozdravio sve posjetioce u ime organizacionog odbora „Mostarskog ljeta“, izrazivši nadu da će uživati u prelijepim radovima koji su rađeni tehnikom ebru.

Otvorenju izložbe prisustvovali su i uvaženi gosti, gradonačelnik Kayserija Mustafa Çelik, generalni direktor Yunus Emre Instituta, prof. dr. Şeref Ateş, te generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Zerrin Kandemir.

„Obraćam Vam se u ime svog grada i u ime organizacije KAYMEK koja pravi ove kurseve u Republici Turskoj. Danas putem ove organizacije, mi radimo naš posao sa srcem, i radimo na tome, da prenosimo estetiku, da prenosimo riječ umjetnosti i u našem bratskom gradu Mostaru. Kada kažem da radimo sa srcem, ja to ne govorim samo kao riječ, ne govorim to samo kao koncept, mi ovakvim izložbama i aktivnostima pokazujemo da to prenosimo u djelo i da doista radimo.“, istakao je na samom početku svog obraćanja gradonačelnik Kayserija Mustafa Çelik.

Kazao je da su sa KAYMEK-om do sada kurseve organizovali u Mostaru, Stocu, Konjicu, pa i Čapljini. Ovim putem i na ovaj način, navodi Çelik, imali smo preko 1000 polaznika kurseva u okviru ove organizacije. Çelik je dodao da se opština Kayseri trudi da ima inkluzivan stav kada organizuje kurseve, te da oni ne budu ograničeni. Naglasio je da se na kursevima ne pravi bilo kakva diskriminacija, ni po dobi, ni po vjeri, naciji, rasi, i to je nešto na što su jako ponosni.

„Želim spomenuti da je ogromno zadovoljstvo, i da se osjećam izuzetno sretno što od 2006. godine, pa do danas radimo u Mostaru. Mostar je grad u kojem smo prije svi skupa živjeli, naši preci su hodali ovim gradom i to je veza koja ne može da pukne, koja ne može da nestane bez obzira na to što, eventualno, granice mogu nastati. Posebno želim da čestitam našem umjetniku Tariku Zagorčiću što je svojim trudom i zalaganjem uspio da napravi nešto ovako prelijepo.“, naglasio je Çelik.

Gradonačelnik Kayserija je dodao da podržavaju i projekte koji su važni sa stanovišta društvene odgovornosti, te izrazio veliko zadovoljstvo današnjom posjetom Dječijem domu „Egipatsko selo“ i Centru za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Los Rosales“ sa kojima će nastaviti saradnju, što je upravo poenta Kayserija, kazao je Çelik. Direktor Instituta Yunus Emre, Şeref Ateş, kazao je da večeras svjedočimo nečemu što je nesvakidašnje.

„Svi znate da smo mi u Mostaru organizovali dosta kurseva zajedno sa opštinom Kayseri i sa njihovom organizacijom KAYMEK. Međutim, razlika između svega toga i ovoga večeras je što sada u Mostaru imamo umjetnika koji je postao majstor, koji je sam došao do stepena da može da predaje i da podučava ovu umjetnost mlađima, odnosno, neiskusnijim i što može da sam napravi samostalnu izložbu. To je najveći uspjeh koji može da zamisli neko ko organizuje bilo kakav kurs, ili ko podučava bilo kakvoj umjetnosti.“, poručio je Ateş.

Prisutnima se obratila i generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Zerrin Kandemir, kazavši da su Mostar i Kayseri bratski gradovi, čije partnerstvo nije ostalo samo na papiru, nego je rezultiralo ovakvim i sličnim aktivnostima. Zahvalila se uvaženom gradonačelniku Kayserija i direktoru Instituta Yunus Emre na pomoći pri realizaciji ovakvih projekata.

„Želim da istaknem da je izuzetno divno što takva partnerstva prelaze u djela. Ono što je najbitnije, treba da se zahvalim našem Tariku. Tarik je počeo kao obični polaznik kursa. On je vrijednim trudom, radom i zalaganjem došao do ovog uspjeha, da postane majstor ebru umjetnosti i da napravi svoju prvu samostalnu izložbu. To je nešto nevjerovatno.“, istakla je Kandemir.

Tarik Zagorčić bio je polaznik KAYMEK kurseva u Mostaru, kao i na obuci za ebru umjetnost u Kayseriju. Ovo je njegova prva samostalna izložba.

„Osjećam se ponosno što sam napokon ostvario svoj cilj. Prije svega, drago mi je što sam uspio da predstavim i podijelim ebru umjetnost sa mostarskom publikom. U budućnosti planiram da predstavljam ebru umjetnost, da držim radionice i da imam svoj kurs. Radionice ću vjerovatno držati u osnovnim i srednjim školama , i gdje još bude potrebno. Moj cilj je da što više ljudi upoznam sa ovom umjetnošću.“, istakao je Zagorčić.

Na izložbi je predstavljeno dvadesetak radova, a po završetku programa u dvorištu Instituta Yunus Emre upriličen je koktel za sve posjetioce.