Prikazan film “Leptirov san”

Mostarska publika večeras je uživala u predivnom i jako emotivnom turskom filmu „Leptirov san“, režisera Yilmaza Erdogana. Radnja filma smještena je u mjestu Zonguldak 1940-ih godina, a ista je urađena po istinitoj priči o dva mlada pjesnika Rustu i Muzafferu koji sa jedne strane pokušavaju voditi radnički život ,a sa druge strane potpuno se posvetiti umjetnosti i književnosti. Kada se mlada gradonačelnikova kći Suzan vrati u gradić, njihova ljubav prema poeziji još više raste. Uprkos protivljenju okoline Suzan se sprijatelji sa njima dvojicom. Međutim, epidemija tuberkuloze koja 1940-tih godina hara zemljom, prijeti zdravlju njih dvojice.

„Mi smo izabrali ovaj film iz razloga što je stekao nevjerovatnu popularnost u Republici Turskoj. Film opisuje jednu predivnu istinitu priču, o dva pjesnika, o ljubavi, plemenitim osjećajima, itd. Jedno je od najboljih ostvarenja moderne kinematografije. Između ostalog, bio je kandidat Republike Turske za Oskara. Nažalost, nije bio primljen, ali to dovoljno govori o kakvom se filmu i kvaliteti radi. Prvih 6 mjeseci projekcije u Turskoj ga je gledalo više od dva miliona ljudi, što se smatra velikim uspjehom na tamošnjem tržištu.“, kazao je Yunus Dilber, direktor Instituta Yunus Emre Mostar.

Brojni Mostarci prisustvovali su večerašnjoj projekciji filma „Leptirov san“.

„Inače sam ljubitelj ratne turske kinematografije, pa sam odlučila doći i pogledati drugi žanr. Nisam pogriješila što sam došla, film mi se jako dopao.“, istakla je Edita Hujdur.

„Vidjela sam na društvenim mrežama da će se održati projekcija filma ‘Leptirov san’ i nakon što sam pročitala sažetak o filmu, jako me zainteresovao. Film je jako dobar, i drago mi je što sam prisustvovala večerašnjoj projekciji.“, poručila je Leila Hasić.

Projekcija pomenutog filma je posljednja aktivnost Instituta Yunus Emre u okviru ovogodišnje manifestacije „Mostarsko ljeto“.

„Prije ovoga smo imali jako puno aktivnosti, a za večeras smo htjeli izabrati nešto da se opustimo, i da se na taj način lijepo oprostimo sa publikom ovogodišnjeg ‘Mostarskog ljeta’. Upravo zato, htjeli smo da izaberemo najbolji film koji smo trenutno mogli naći u Turskoj.“, kazao je Dilber.

Dilber je istakao napredak manifestacije „Mostarsko ljeto“, kao i zadovoljstvo učešćem Instituta na pomenutoj manifestaciji.

„Manifestacija ‘Mostarsko ljeto’, uistinu, raste svake godine i nevjerovatno se poboljšava. Već ove godine, mi vidimo strahovit napredak u odnosu na prošlu godine, kroz komentare turista koji dolaze i posjećuju naš Institut, komentare bosanske dijaspore sa kojom smo se upoznali, koji smatraju da je ove godine, puno bogatiji i ljepše organizovan program. Htio bih da se zahvalim cijelom organizacijskom timu ‘Mostarskog ljeta’, zbog ovoga što rade, te da im se zahvalim što su dozvolili Institutu Yunus Emre Mostar da se i ove godine pridruži programu.“, naglasio je Dilber.

Dodao je da je izuzetno zadovoljan sa onim što su kao Institut napravili ove godine na ovoj manifestaciji. Istakao je izložbe koje su organizovali u saradnji sa KAYMEK-om, centrom za edukativne kurseve i umjetnost pri opštini Kayseri, koji ima svoj centar u Mostaru. Dilber je kazao da je maksimalno zadovoljan radom tima u Institutu, ali isto tako i radom tima ‘Mostarskog ljeta 2018’. Jednostavno , kako Dilber kaže, ovo je najbitnija manifestacija u kulturnom životu Mostara u ovom trenutku.