Otvorena izložba ”Pod suncem mostarskog ljeta”

Jedan od partnera kulturno-turističke manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“ je Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Los Rosales“ Mostar, koji po prvi put aktivno učestvuje u ovoj manifestaciji. Kroz učešće na „Mostarskom ljetu 2018“ pomenuti Centar je predstavio na njima svojstven način svoj rad, ciljeve i drugu stranu ovih mladih osoba.

„Centar „Los Rosales“ je po prvi put učesnik i partner na kulturno-turističkoj manifestaciji „Mostarsko ljeto“. Ovo je nama prilika da apeliramo na javnost, da i osobe sa invaliditetom, ustvari djeca i mladi sa poteškoćama mogu da budu ravnopravni članovi društva i mogu da budu uključeni u sve sfere društva, kako socijalne, kulturne, tako i obrazovne. Kada pričamo o inkluziji ne možemo se bazirati samo na obrazovanje, nego trebamo gledati sve aspekte života i društva. Dakle, ovo je jedan apel da mi možemo biti ravnopravni i da jednako sa ostalim možemo koračati pod suncem mostarskog ljeta. Ovaj događaj nam je jako bitan, da pokažemo da ove mlade osobe mogu dati svoj doprinos u kulturnom osvještavanju građana Mostara, pa i šire.“, poručila je direktorica Centra za djecu i mlade sa posebnim potrebama „Los Rosales“ Mostar, Mirna Mezit.

Prisutni su imali priliku uživati, prvenstveno, u prezentaciji rada koju je pripremio Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Los Rosales“ Mostar. Nakon toga, održan je bogat kulturni program kojeg su korisnici pomenutog Centra pripremili. Program se sastojao od: čitanja kratke pjesme korisnika Centra „Los Rosales“, učenika 5. razreda Amira Kosića, koreografije „TI i JA“ plesne grupe ovog Centra, muzičke tačke hora djece i mladih „Los Rosales“, izvođenja Šantićeve „Emine“ muzikoterapeuta Centra Ervina Husagića, te čitanje autorske pjesme Azemine Mehremić, također korisnice pomenutog Centra.

„Danas ću vam predstaviti pjesmu „Mostovi“ koju sam napisala. Inače pišem pjesme, ima ih još, ali to ću drugom prilikom. A večeras ću Vam pročitati pjesmu „Mostovi“. Ja to osjećam iz svoje duše i svog života. Pišem šta osjećam prema svom gradu , prema sebi i ostalima. Imam dosta pjesama.“, kazala nam je Azemina Mehremić.

Događaju su prisustvovali i prijatelji Centra koji su uveličali večerašnji događaj, a to su: sestra štićenika Centra, talentovana pijanistica Emina Drljević koja je odsvirala jednu kompoziciju, vokalni ansambl Mostarske kiše izvođenjem pjesme „Kolaž o Mostaru“, te književnica Zijada Zekić koja je počastila sve prisutne čitanjem nekoliko svojih djela. Nakon kulturnog programa, posjetioci su imali priliku uživati u izložbi radova koju je pripremio Centar „Los Rosales“. U ovom Centru spajaju se srca djece i mladih bez obzira na njihovu etničku, nacionalnu i religijsku pripadnost, jer pod suncem mostarskim – svi smo isti.