Loading Događaji
  • This događaj has passed.

All Događaji

Promocija knjige
“Smrt u Hagu – Nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću”

28.06.2019. u 20:00 - 21:00

U okviru „Mostarskog ljeta“ u petak 28. juna u 20 sati u Centru za kulturu Mostar biće organizovano predstavljanje knjige “Smrt u Hagu – nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću” autorice Nevenke Tromp.

Kako u predgovoru ovog izdanja knjige piše Latinka Perović, tražeći odgovor na pitanje: Šta dalje?, nakon smrti Slobodana Milioševića usljed suđenja u Hagu, Tromp se okrenula arhivi sudskog procesa, koja, prema njenim riječima, predstavlja “historijski izvor bez premca”.

Nastala kao “proizvod pravnog postupka”, ona sadrži “skoro sveobuhvatnu, možda čak i najveću zbirku materijala koji se odnose na krivičnu i političku odgovornost jednog pojedinca za raspad Jugoslavije i ratne zločine”. Tromp je opisala tu jedinstvenu zbirku. Suđenje je trajalo 467 dana. Za sobom je ostavilo 43.191 stranica sudskog transkripta. Pozvano je 400 svjedoka. Tužilaštvo je podnijelo 5.769 dokaza na 150.000 stranica. Odbrana – 12.107 dokaza na 25.000 stranica.
Haški tribunal je omogućio da se dođe do dokumenata na koje bi se dugo, možda i decenijama čekalo.

Studija “Smrt u Hagu” na izvjestan način je i biografija Slobodana Miloševića. U njoj je analiziran i njegov uspon i njegov kraj, i tako zaokružen pogled na njegovu pojavu u Srbiji i Jugoslaviji na kraju 20 vijeka.

Uz autoricu, gosti će biti: Sonja Biserko, Vasvija Vidović, Slavo Kukić, Mirko Pejanović i Emir Hadžihafizbegović. Specijalni gost biće Geoffrey Nice, britanski tužilac i univerzitetski profesor koji je na Haaškom sudu vodio postupak protiv Slobodana Miloševića.

Detalji

Date:
28.06.2019.
Time:
20:00 - 21:00
Događaj kategorija:
,
Događaj Tags:
,
Website:
https://www.facebook.com/CentarzakulturuMostar/

Organizator

Narodno pozorište Mostar

Mjesto

Centar za kulturu Mostar
Rade Bitange 13
Mostar, Hercegovačko-neretvanski kanton 88000 Bosnia and Herzegovina
+ Google Map