Loading Događaji
  • This događaj has passed.

All Događaji

Promocija knjige “Moja generacija”

22.07.2020. u 20:30 - 21:30

U srijedu, 22. jula, bit će upriličena promocija knjige “Moja generacija” Avde Hume, bosanskohercegovačkog antifašiste, narodnog heroja te nosioca važnih političkih dužnosti u bivšoj Jugoslaviji. Promocija će biti održana u prostorijama Centra za kulturu Mostar sa početkom u 20:30 sati.

Knjiga je objavljena u ediciji “Bosanski portreti” Izdavačke kuće “Vrijeme” iz Zenice.

O knjizi će govoriti Muamer Spahić, prof. dr. Mirko Pejanović i prof. dr. Adnan Velagić, a moderator događaja će biti Faruk Vele.

Avdo Humo rođen u Mostaru 1914. godine. Školovao u rodnom gradu, te Bihaću i Beogradu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu, studij svjetske i jugoslavenske književnosti. Pred rat i tokom Drugog svjetskog rata bio je jedan od pokretača i glavnih organizatora patriotskog ujedinjavanja naroda Bosne i Hercegovine u borbi protiv fašizma.

Iako su mu partijski drugovi zaprijetili da će ga “izbrisati iz istorije”, Avdo Humo će zasigurno biti upamćen kao jedna od najvažnijih političkih ličnosti Bosne i Hercegovine u 20. stoljeću, prije svega zbog uloge koju je s Rodoljubom Čolakovićem i Josipom Brozom Titom imao u reafirmaciji bosanskohercegovačke državnosti na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH- a i Drugom zasjedanju AVNOJ-a.

Detalji

Datum:
22.07.2020.
Vrijeme:
20:30 - 21:30
Događaj kategorija:
,

Organizator

Centar za kulturu Mostar

Mjesto

Centar za kulturu Mostar
Rade Bitange 13
Mostar, Hercegovačko-neretvanski kanton 88000 Bosnia and Herzegovina
+ Google Map