Loading Događaji
  • This događaj has passed.

All Događaji

Predstava “Trg ratnika” u režiji
Dine Mustafića

05.07.2019. u 20:00 - 21:00

U okviru „Mostarskog ljeta“ u petak, 5. jula u 20 sati, publika će u Narodnom pozorištu Mostar  moći pogledati nagrađivanu predstavu “Trg Ratnika” reditelja Dine Mustafića.

Intimna drama o ratnom stradanju ispričana je kroz vizuru dvoje djece, ujedno i naratora koje igraju Belma Lizde Kurt i Mario Drmać.

“Predstava Trg ratnika nije samo potrebna u ovom momentu zbog aktuelne izbjegličke krize, već zbog globalne krize ljudskosti u koju smo zapeli”, rekla je Belma Lizde Kurt.

Nick Wood u drami “Trg ratnika”, umjesto “skice rata“, nudi nevjerovatno precizan portret žrtava.

“Tjera nas da ismijemo svoje sopstveno (ne)znanje, da iznova provjerimo onu često rabljenu, a rijetko provjeravanu definiciju ‘rat je sukob dvaju ili više zaraćenih strana’. Woodovi likovi/naratori su djeca i u tu naivnu definiciju nikako se ne uklapaju. Oni su žrtve, a njihovo stradanje je ‘proces’, a ne tek nesretan i prolazan trenutal. Na ovim prostorima učili smo, nažalost ne iz knjiga, viktimologiju i srodne joj ‘znanosti’. Ova predstava je prilika da obnovimo svoje znanje i priznamo da je većina nas uplašena od ‘ponavljanja’. Ispit je svaki dan”, navode.

Detalji

Datum:
05.07.2019.
Vrijeme:
20:00 - 21:00
Događaj kategorija:
,
www.npm.ba

Organizator

Narodno pozorište Mostar

Mjesto

Narodno pozorište Mostar
Brkića 2
Mostar, 88000
+ Google Map
View Mjesto Website