Loading Događaji
  • This događaj has passed.

All Događaji

Bosanska država u vidicima osporavanja i obnova

30.07.2018. u 19:00 - 21:00

U okviru manifestacije Mostarsko ljeto Centar za kulturu Mostar zajedno sa Centrom za strategijske studije Međunarodnog forma Bosna organizovat će Javnu raspravu “Bosanska država u vidicima osporavanja i obnova: Uz knjigu Rusmira Mahmutćehajića ‘O antibosanstvu: Muke života u tuđim predstavama’, (Sarajevo: Connncetum, 2018)”

Rasprava će biti održana 30. jula (ponedjeljak) 2018. godine u Centru za kulturu Mostar (Rade Bitange, 13) s početkom u 19:00 sati.

Sadašnja bosanskohercegovačka država baštini dugu povijest osporavanja i potvrđivanja. Na bosanske ljude koji upravljaju sobom u svojoj zemlji upućuje još 1154. godine grčki hroničar Jovan Kinamos. Od tada pa do ovog doba Bosna je prolazila kroz labirint osporavanja i razaranja te osvješćivanja i uzdizanja. Zato je za sadašnje stanje ove države presudno važno pitanje kamo i kako iz ovog političkog stanja dospjeti u poželjnu budućnost? Preduvjet odgovaranja na to pitanje je bavljenje još jednim u vidicima političke filozofije: Od kud i kako su dospjeli u stanje u kojem se sada nalaze? Tim se pitanjima bavi Rusmir Mahmutćehajić u knjizi O antibosanstvu: Muke života u tuđim predstavama. Ona može biti presudno važna osnova raspravljanja o Bosni i bosanstvu.

O tim i drugim pitanjima govorit će Taner Aličehić, Ajet Arifi, Sonja Biserko, Senadin Lavić, Rusmir Mahmutćehajić, Desmond Maurer i Esad Zgodić.

Taner Aličehić je predsjednik Centra za strategijske studije Međunarodnog foruma Bosna. Područja njegovih profesionalnih zanimanja su bosnistika u najširem smislu, ekonomsko poduzetništvo i brendiranje u tokovima globalizacije.

Ajet Arifi je vlasnik i urednik izdavačke kuće Connectum.

Sonja Biserko je predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije, diplomata te istraživač i pisac o geopolitičkim prilikama svijeta a naročito Jugoistočne Evrope.

Senadin Lavić je profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod. Njegova akademska područja su sociologija, politička filozofija i metode istraživanja u društvenim naukama.

Rusmir Mahmutćehajić je predsjednik Međunarodnog foruma Bosna. Predmet njegovih istraživanja i knjiga objavljenih u zemlji i svijetu su politička filozofija i filozofija religije s naročitim usmjerenjima na bosansko pitanje.

Desmond Maurer je predsjednik Centra za proučavanje historije Međunarodnog foruma Bosna. Njegova istraživanja obuhvataju klasičnu kulturu, savremenu historiografiju i političku filozofiju.

Esad Zgodić je profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Autor je 30 knjiga o različitim pitanjima političke filozofije, političke historije, teorije države, modernih ideologija i bosanskom pitanju u najširem značenju.

Rasprava je otvorena za širu javnost. Bit će osigurano njeno prevođenje na engleski jezik.

Detalji

Date:
30.07.2018.
Time:
19:00 - 21:00
Događaj kategorija:

Organizator

Centar za kulturu Mostar

Mjesto

Centar za kulturu Mostar
Rade Bitange 13
Mostar, Hercegovačko-neretvanski kanton 88000 Bosnia and Herzegovina
+ Google Map