Loading Događaji
  • This događaj has passed.

All Događaji

Faruk Taslidža – Bosanski ejalet u doba Bečkog rata

17.08.2018. u 20:00 - 21:00

U okviru manifestacije Mostarsko ljeto, u organizaciji Muzeja Hercegovine u Mostaru i Centra za kulturu Mostar održaće se promocija knjige „Bosanski ejalet u doba Bečkog rata (1683-1699)“, autora Faruka Taslidže.

Promocija knjiga će biti održana 17. augusta (petak) 2018. godine u Centru za kulturu Mostar (Rade Bitange, 13) s početkom u 20:00 sati.

Promotori:
– prof. dr. Enes Pelidija
– dr. Sedad Bešlija
– dr. Ibrahim Kajan.

Knjiga Faruka Taslidže „Bosanski ejalet u doba Bečkog rata (1683-1699)“ tretira pitanje Bečkog rata (1683-1699), koji je značajna prekretnica u evropskoj historiji, ali i uzrok prelomnih dešavanja, kako u Bosanskom ejaletu, tako i cijelom Osmanskom carstvu.

Cilj autora bio je da na što objektivniji način prikaže sliku Bosanskog ejaleta iz doba tog sudbonosnog, šesnaestogodišnjeg rata. Analizom neobjavljenih i objavljenih historijskih izvora, te kritičkim sagledavanjem postojeće literature, sistematizirani su do sada manje poznati i potpuno nepoznati podaci koji se tiču osmanske Bosne iz posljednjih decenija XVII stoljeća.

Prema mišljenju recenzenata knjige, autor je uspio izvršiti postavljeni zadatak. Potpunije je sagledana osmanska vojna i upravna organizacija u Bosni tokom Bečkog rata. Uz to, izvršena je rekonstrukcija direktnog utjecaja dešavanja sa glavnog (ugarskog) fronta na ratne prilike u Bosanskom ejaletu.

Autor je svemu tome pristupio veoma seriozno vodeći se pozitivnim principima historiografije kao nauke. Cjelini teksta dao je vlastiti pečat, i u idejnom, i u prezentacijskom smislu. Zaključci do kojih je došao bazirani su na potpuno provjerenim historijskim činjenicama.

Knjiga Bosanski ejalet u doba Bečkog rata (1683-1699), bez sumnje, značajan je doprinos historiografiji Bosne i Hercegovine osmanskog perioda.

Detalji

Datum:
17.08.2018.
Vrijeme:
20:00 - 21:00
Događaj kategorija:

Organizator

Muzej Hercegovine Mostar

Mjesto

Centar za kulturu Mostar
Rade Bitange 13
Mostar, Hercegovačko-neretvanski kanton 88000 Bosnia and Herzegovina
+ Google Map