Loading Događaji
  • This događaj has passed.

All Događaji

Izložba arhivske građe “Upravni razvitak Mostara”

17.07.2021. u 20:30 - 21:30

Mostarska publika će imati priliku pogledati izložbu UPRAVNI POLOŽAJ GRADA MOSTARA OD 1833. DO 1918. GODINE  te se upoznati sa drugim izdanjem knjige Jasmina Brankovića pod naslovom „Upravni razvitak grada Mostara za vrijeme osmanske i austro-ugarske vlasti“.

Mora se priznati da je Mostar imao veoma buran, intenzivan i dinamičan razvoj. Kulturne i urbane dimenzije tog razvoja prilično su dobro obrađene u literaturi, djelomično i politički i gospodarski. Međutim, urbani razvoj je uvijek bio na marginama zanimanja istraživača.

Smatra da, kada je riječ o  Mostaru, treba reći kako je u austro-ugarskom razdoblju ovaj grad imao specifičan položaj  i da je jedini, uz glavni grad Sarajevo,  imao vlastiti statut.

Na ovoj izložbi će biti zanimljivo  vidjeti detalje  kao što je na primjer prvi gospodarski pravilnik iz 1879. godine, koji se prvi put javno objavljuje u formi dokumenta.

Na izložbi je prikazano niz zanimljivih detalja, a još više tih zanimljivosti integralno je objavljeno u knjizi Upravni razvitak grada Mostara za vrijeme osmanske i austro-ugarske vlasti.

Autor: Jasmin Branković

Centar za kulturu Mostar

Detalji

Date:
17.07.2021.
Time:
20:30 - 21:30
Događaj kategorija:
,
Događaj Tags:
,

Organizator

Centar za kulturu Mostar

Mjesto

Centar za kulturu Mostar
Rade Bitange 13
Mostar, Hercegovačko-neretvanski kanton 88000 Bosnia and Herzegovina
+ Google Map