U Muzeju Hercegovine Mostar promovisana knjiga Emira Demira

U Muzeju Hercegovine Mostar večeras je u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2023“ održana promocija knjige “Bosanskohercegovačko pristanište Klek-Neum u osmanskim dokumentima 1859-1876” autora Emira Demira.

„Knjiga sadrži 33 značajna dokumenta iz ovog perioda koji su smješteni u Osmanskom arhivu u Istanbulu. Svi dokumenti su obrađeni, prevedeni, urađena je i transkripcija te su stavljene u jednu knjigu kako bi se, ustvari, pokazalo koliki je značaj imalo ovo bh pristanište u 19. stoljeću. Također, to nam govori i o odnosu dvaju carstava, Habsburškog/Austrijskog carstva i Osmanskog carstva  te svih sporenja oko ovog pristaništa, kao i pristaništa koje je bilo u Sutorini, zato što su se tu poklapali interesi velikih sila i, naravno, uvijek je bilo potrebno nekakvo tetritorijalno razgraničenje između ova dva carstva koje je faktički bilo nemoguće. Sve je to ostavilo refleksije koje mi možda do današnjeg dana osjećamo i vidimo kada se radi o tom dijelu naše BiH“, naglasio je autor knjige Emir Demir ističući da su svi dokumenti vrlo važni bez obzira na njihov obim.

„Često imamo dokumente koji se sastoje možda od nekih pet ili deset rečenica, ali oni su od izuzetnog značaja da bismo shvatili neke tokove, a tokovi mogu biti kulturološki, politički itd. U tim detaljima se krije dosta informacija koje, kada uporedimo sa ostalim dokumentima, literaturom, prilozima iz tog perioda, potvrđuju poklapanje i daju nam jednu širu sliku o tom periodu.“

Autor je izrazio i zadovoljstvo da je prva promocija ove knjige upravo u gradu na Neretvi.

„Ovo je prvo izdanje knjige koju je izdala Fondacija Spektrum iz Sarajeva. Knjiga je izašla iz štampe prije 2 mjeseca. Radujemo se i drago nam je što je prva promocija upravo u Mostaru koji ima dobre konekcije i vezan je teritorijalno a i historijski za to naše pristanište“, zaključio je autor knjige Emir Demir.

Naučna saradnica za stariju historiju u Institutu za historiju u Sarajevu dr. Ramiza Smajić istakla je značaj ove knjige.

„Prvo, općenito, moram reći da je pojava svake knjige osmanske izvorne građe kao neki mali praznik za nas, samim tim što je ta građa teško čitljiva. Dr Demir je prilično brz u tome, koliko je dobar u čitanju, jasno je da zna dobro odabrati i procijeniti značaj te građe tako da mi sada imamo zbirku od 33 dokumenta koja će na jednom lokalnom nivou pokazati koliko stvari mogu biti važne i pokazati prilično komplikovane odnose između imperijalnih sila na jednom mikro planu. Meni je lično drago što se ovim dokumentima potvrđuju i pojedine informacije koje je imao i rahmetli Hivzija Hasandedić. Međutim, ono što je bitno jeste da će ova knjiga dopuniti naše znanje o 19. stoljeću koje je, zaista, ostalo šturo, jer je u periodu ovih razdvojenih nacionalnih historiografija ostalo u velikoj mjeri neobrađeno“, zaključila  je Smajić.

O knjizi je govorio i mr. Alen Zečević, dok je moderator promocije bio Hasan Eminović.

Sutra (utorak, 18.07.) u Narodnoj biblioteci Mostar bit će održana promocija romana „Pjerova konzerva“ autora Elijasa Rebronja, sa početkom u 19:30 sati. Promotor knjige će biti Asmir Kujović.