Elijas Rebronja promovisao roman „Pjerova konzerva“

Večeras je u Narodnoj biblioteci Mostar, a u sklopu manifestacije „Mostarsko ljeto“, održana promocija romana pod nazivom „Pjerova konzerva“ autora Elijasa Rebronje.

„Knjiga je jedan krik protiv svega onoga što se dešava u umjetnosti u posljednje vrijeme na prostorima, rekao bih, cijeloga Balkana, a čini mi se i u svjetskoj književnosti. Naime, sve više je onih koji pišu, a sve manje je pisaca. Knjigom želim da skrenem pažnju upravo na to šta je umjetnost, šta bi bio danas zadatak jednog pisca, umjetnika, čime bi se on trebao baviti, zašto ljudi uopšte pišu, otkud im taj poriv, šta hoće da donesu“, istakao je autor romana Elijas Rebronja navodeći da je u današnje vrijeme vrlo nejasno šta je sa književnošću.

„Znamo kroz historiju šta se sve dešavalo, kako se razvijala književnost i tu su nam, posebno onima koji se bave teorijom književnosti i književnom kritikom, stvari jasne. Danas u ovo savremeno doba, doba mobitelnih telefona, interneta, sve je nejasnije šta je sa književnošću i kuda ona ide. Treba se odrediti prema književnosti, treba mlađe naraštaje uputiti u pisanje i stvaralaštvo. Ne očekujem da će to ova knjiga učiniti, ali pobudila je dosta interesovanja, posebno  u klubovima pravih, rekao bih, pisaca, onih kojima je književnost poziv, onih koji se cijelog svog života bave pisanjem. Oni razumiju problematiku i šta je cilj knjige. Nažalost, knjiga će teško doprijeti do onih koji pišu a nisu pisci, teško će na njih utjecati ali ovo je jednostavno pokušaj da se skrene pažnja domaće javnosti i književne publike“, objasnio je Rebronja te je dodao da je ovo njegova prva promocija knjige u Mostaru.

„U Mostar sam dolazio ranije, učestvovao sam na bibliotekarskim konferencijama, jer sam, inače, direktor biblioteke u Novom Pazaru. Sarađivali smo dosta uspješno sa Narodnom bibliotekom Mostar. Međutim, ovo je prva promocija ovakve vrste. Inače, ovo je i prvi roman koji dolazi iz Srbije, a pisan je na bosanskom jeziku i to mi je posebno drago“, naglasio je Rebronja.

Direktor Narodne biblioteke Mostar Omer Mičijević istakao je da se radi o jednom specifičnom romanu.

„Porodica Rebronja je jedna od najpoznatijih književnih porodica na području Balkana. Narodna biblioteka Mostar je ove godine imala intenciju da radi na regionalnoj zastupljenosti sadržaja u okviru manifestacije ‘Mostarsko ljeto 2023’. Ovo je jedan specifičan, nekarakterističan roman. On prati dva paralelna svijeta, historijat Novog Pazara i neku sadašnju radnju. Pun je sarkazma na dešavanja na književnom polju i polju izdavaštva, a ujedno i priručnik za književnike početnike koji se bave prozom, jer kroz glavni lik, lik profesora, objašnjava se šta bi sve trebalo zadovoljiti da bismo jedno književno djelo mogli nazvati romanom“, zaključio je Mičijević.

O knjizi su osim autora Elijasa Rebronje i direktora Narodne biblioteke Mostar Omera Mičijevića govorili i književnici Sead Husić i Asmir Kujović. Moderator promocije bila je Selma Aškraba, a u muzičkom dijelu promocije nastupio je Adnan Pajević.

U okviru „Mostarskog ljeta“ publiku sutra (srijeda, 20.07.) očekuje promocija knjige “Poezija Fevzije Mostarca na osmanskom turskom jeziku” autora Emraha Seljacija koja će biti održana u Muzeju Hercegovine Mostar – odjeljenje književnosti (Spomen kuća Svetozara Ćorovića na Luci) sa početkom u 19:30 sati.