U Muzeju Hercegovine Mostar otvorena izložba autora Edina Mulovića

Večeras je u Muzeju Hercegovine Mostar otvorena izložba fotografija pod nazivom „Arheološko istraživanje u CIMU Muzeja Hercegovine od 1966-1970 godine“ autora mr. Edina Mulovića.

„Daleke 1966. godine Muzej Hercegovine je pokrenuo, takoreći, prvu samostalnu arheološku akciju u okolini Mostara na području Cima. Večerašnja izložba obuhvata period od 1966. godine, dakle, od početka arheoloških istraživanja do konzervacije 1970. godine, kada se okvirno završio čitav taj projekat. Kao prvi ovakav projekat, on je podstakao da se Muzej Hercegovine počne baviti istraživanjima i drugih lokaliteta. Tako je 70-tih godina počeo projekat na području vojne bazilike u Žitomisliću i kasnije mnogi drugi projekti“, istakao je autor izložbe mr. Edin Mulović.

Na izložbi su predstavljene slike sa samog terena tokom iskopavanja, kao i slike danas sačuvanih nalaza, kamenih, mramornih ulomaka te ostataka keramike, stakla i sitni željeznih predmeta. Na lokalitetu Crkvine u Cimu pronađena je bazilika koja datira sa kraja 5. i početka 6. vijeka za vrijeme vladavine Ostorogota. Bazilika je kasnije devastirana, vjerovatno još za romjesko-gotskog rata, pa je na tom lokalitetu u kasnijem srednjem vijeku bilo smješteno groblje.

„Izložba sadrži veliki broj fotografija koje su snimljene na pomenutom lokalitetu, a koje su jako zanimljive za širu publiku. Postavka sadrži 29 panoa sa svim tim fotografijama, gdje se uz fotografije nalaze legende, opisi predmeta nekih lokaliteta i sl., a sve je hronološki posloženo. Na fotografijama su prikazani počeci arheoloških iskopavanja, objekti koji su pronađeni na tom mjestu, grobovi sa skeletima, veliki broj materijala, od kamenih arheoloških nalaza do stakla, keramike, zatim raznih naušnica itd. Izložbom smo htjeli da prikažemo sve nalaze koji su zanimljivi“ naglasio je Mulović te je dodao da je večerašnja izložba i spomen na bivšeg kolegu Ferdu Miličevića.

„Ova izložba je, također, spomen na našeg bivšeg kolegu, pokojnog Ferdu Miličevića, koji nas je napustio ove godine. On je autor nekoliko serija fotografija koje su izložene večeras“, navodi Mulović.

Direktor Muzeja Hercegovine Mostar Asim Krhan podsjetio je da je pomenuta bazilika nacionalni spomenik BiH, te naglašava trud i rad ove institucije na prezentaciji kulturnog naslijeđa.

„Kao što govori naslov izložbe ‘Arheološka istraživanja u CIMU Muzeja Hercegovine od 1966. do 1970. godine’ rezultirali su otkrićem kasnoantičke bazilike koja datira sa kraja 5. i početka 6. stoljeća. Predmete koje možemo vidjeti na fotografijama koje su izložene večeras su predmeti koji su tom prilikom otkopani, te se muzejski obrađeni nalaze u našim depoima. 2004. godine kasnoantička bazilika je proglašena nacionalnim spomenikom što joj daje posebnu pažnju. Svaka država posebno brine o takvim spomenicima. Muzej Hercegovine pokušava, jer nemamo stalnu arheološku postavku, na ovakav način, dakle putem izložbi, određenih kataloga uz izložbu i sl., da prezentira široj javnosti jedan vid kulturnog naslijeđa vrlo vrijednog u Mostaru“ ističe Krhan.

Naredni događaj na rasporedu je sutra, utorak, 26.07., u Domu kulture Blagaj, gdje će biti upriličena promocija knjige “Badžije-pobožne muslimanke” autorice Sabine Voloder-Strinić, sa početkom u 20 sati. Promotori knjige će biti prof. dr. Ćazim Hadžimejlić i Šejh Luan Strinić.