U Domu kulture Blagaj promovisana knjiga „Badžije – pobožne muslimanke“

U Domu kulture Blagaj večeras je u organizaciji Narodne biblioteke Mostar, a u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“ promovisana knjiga „Badžije – pobožne muslimanke“ autorice Sabine Voloder-Strinić.

„U jednu ruku jeste novinarsko istraživanje koje sam ja imala veliko zadovoljstvo raditi zato što se radi o pobožnim ženama muslimankama iz cijelog svijeta. 121 priča da kažemo biografska, gdje su se rodile, kako su živjele, šta su radile, šta su postigle u svom životu, zbog čega ih njihova zajednica i svijet pamti. Ono što je interesantno za ovu knjigu jeste da se prvi put piše o 45 žena iz BiH. To su naše badžije, pobožne žene, koje su jako uticale u radu sa ženama, djecom u svojim mjestima i zaista kad god krenete u te krajeve odakle one potiču ljudi ih se vrlo rado sjećaju i po dobru ih se sjećaju“ ističe autorica knjige Sabina Voloder-Strinić.

Autorica je navela da je knjiga promovisana u skoro svim mjestima odakle su bh badžije.

„Večeras smo u Blagaju. Moj krug se zatvara sa ovim, jer smo obišli skoro sva mjesta odakle su naše badžije, iako ja nisam imala pretenziju da idemo u neka velika mjesta, ali smo jednostavno bili pozivani. Imamo ovdje našu rahmetli dervišu Habibu Drljević rođ. Elezović, koja je spasila blagajsku tekiju i ostala je po tome poznata. Sve one, badžije, su zaista vidjele malo dalje nego što su mnogi drugi gledali i znale su šta znači obrazovanje, šta znači očuvati svoju kulturu i tradiciju. To je sve naš identitet, jer kad toga nema ko smo, šta smo?“, navodi Voloder-Strinić.

Promotori knjige bili su Šejh Luan Strinić i ef. Šišam Hafizović.

„Knjiga ima veliki broj informacija. Koristio se veliki broj izvora, 54 knjiške jedinice su se koristile za istraživanje. Dodatno je utrošeno 5 godina rada, a svaki trud i rad naravno daju svoj plod. Taj plod je sladak i kako čujem i vidim nema nikakve loše kritike. Ovakva istraživanja nedostaju jako puno, npr. mi smo prije 18 godina organizovali intervju, ustvari bili smo krenuli da štampamo prvi broj našeg časopisa u vezi tesavufa i spletom okolnosti pomogao nam je rahmetli Alija Drljević koji nam je usput rekao da je njegova majka spasila Tekiju u Blagaju. Meni to bilo kao neka bajka, iskreno, kad nam je počeo pričati kako se i šta se to desilo, šta je ta Habiba uradila da bi spasila od uništenja ono što je sada biser Hercegovine, Tekija u Blagaju. Bilo mi je čudno, krivo i žao što se ne zna za jednu takvu ženu, za takvu jednu hrabrost, podvig, koji evo de facto čuva nam amanet do današnjih dana. Tako da je to ogledalo toga da mi slabo i skoro ništa ne znamo o ovim našim hrabrim ženama“, naglasio je Strinić.

„Vrijednost i značaj ove knjige se ogleda u tome što osvjetljava bar jedan dio doprinosa muslimanki generalno islamu, islamskoj duhovnosti, islamskoj civilizaciji i napretku itd. kažem dio, jer sigurno za neku potpuno obuhvatnu knjigu trebala bi enciklopedija, pogotovo kad krenemo od hazreti Hatidže pa do danas“, rekao je Hafizović.

Knjiga je do sada prevedena na albanski, engleski i talijanski jezik. Muzičkim numerama koje je uz gitaru izvodio Adnan Pajević obogaćena je atmosfera promocije, a moderator je bila Anisa Mujić.

Sutra (srijeda, 27.07.) je na programu „Mostarskog ljeta 2022“ promocija fotomonografije “Radio Mostar” autora Sanela Kajana koja će biti održana u Centru za kulturu Mostar sa početkom u 20 sati. Promotori knjige će biti dr.sc. Semina Ajvaz, dr.sc. Samira Demirović, Maja Burić, Senada Malanović i Šemsudin Zlatko Serdarević.