Promovisan roman „99 umiranja“ Enesa Topalovića

U Narodnoj biblioteci Mostar večeras je u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“ promovisan roman „99 umiranja“ Enesa Topalovića.

„Malo je specifičan naslov. To je zapravo na neki način 99 rađanja, prevazilaženja nekih tegoba. Roman govori o jednoj ženi koja ima jednu specifičnu sudbinu. Ona ima izuzetnu karijeru, arhitetkinja je, napravila je velike uspjehe u BiH i na Balkanu, međutim u jednom momentu u svojoj 40-oj godini, u tim prelomnim godinama, obolijeva i dobiva onu presudu od doktora da ima još samo dva mjeseca života. Tada napušta civilizaciju, posao, odlazi u fojničke šume sa namjerom da tamo provede ta svoja posljednja dva mjeseca života. Tako počinje roman, šta je dalje bilo na nekih 300 stranica, na publici je da to pročita. Mene je fasciniralo da ona traži taj predsmrtni smisao življenja i umiranja u prirodi i jedinstvu sa prirodom“, rekao je autor romana Enes Topalović, te dodaje da „svako izvlači svoju poruku. Ja sam doživljavao da se moje knjige tumače na razne načine, ni blizu onoga što sam ja htio reći, zato ja neću reći šta je moja poruka, neka svako nađe svoju poruku“, navodi Topalović.

Inače, ovo je prvi put da Topalović promoviše knjigu u gradu na Neretvi.

„Prvi put imam promociju u Mostaru. Prijatno sam iznenađen da je gdin Omer Mičijević uspostavio saradnju sa društvom pisaca Skandinavije čiji sam član, iznenađen sam da je to organizovao i jako mi je drago što sam u Mostaru”, istakao je Topalović.

O kakvoj saradnji je riječ objasnio je direktor Narodne biblioteke Mostar, Omer Mičijević.

 „Ono što je specifično jeste da je uspostavljena saradnja između društva pisaca i bibliotekara Skandinavije i Narodne biblioteke Mostar i to nam daje novu dimenziju. Kada je umjetnost u pitanju i naša dijaspora sve je bilo neuvezano, ali mi smatramo da trebamo i u budućnosti ćemo malo više poraditi da uspostavimo dinamičniju i uspješniju saradnju“, naglasio je Mičijević.

O romanu je večeras govorio i promotor mr. Nusret Omerika.

„Gospodin Topalović spada u red najaktivnijih bh književnika koji žive u dijaspori i autor je oko 10-tak knjiga. U ovoj knjizi ‘99 umiranja’ koja asociraju na 99 Božijih, lijepih, imena, se govori o traganju ljudskog za onim vječitim filozofsko-vjerskim pitanjima ko smo, šta smo, odakle smo, dokle smo i zašto smo na Zemlji. Druga dimenzija ove knjige je ta što se Topalović naslonio na tradicionalnu bošnjačku kulturu pamćenja i njegov glavni lik je djevojka koja se nije udavala, a od strane svoje majke bila je zakleta da se ne uda. Taj motiv kletve je jako prisutan u bošnjačkim baladama, sevdalinkama i romansama, ali je to Topalović iskoristio na vrlo vješt i inovativan način, tako da je naslonio kompletan svoj roman u ovoj svojoj drugoj dimenziji na tu majčinu kletvu i osoporavanje udaje svojoj kćerki, što je neobično. Drugi su književnici, također, koristili tradicionalne motive i motive iz bošnjačke književnosti, pogotovo narodne, ali da je motiv kletve na ovaj način obrađen, ovo je ipak jedna velika novost“ navodi Omerika.

Moderator promocije bila je Anisa Mujić, a cjelokupnu atmosferu muzičkim numerama obogatio je Elmedin Balalić – Titi.

Sljedeći sadržaj u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“ planiran je u utorak, 19.07., u Centru za kulturu Mostar, kada će biti održana promocija knjige “Šta nakon sada” autorice Aldine Pinjić, sa početkom u 20 sati. Promociji knjige će pored autorice prisustvovati i promotori Mehmed Pargan (urednik izdanja) i Enisa Alibalić.