Nela Lučić prvi put pred bh publikom sa monodramom „Jer ja sam pobijedila“

Glumica Nela Lučić večeras je, u okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“, prvi put nastupila u Bosni i Hercegovini sa monodramom „Jer ja sam pobijedila“ u režiji Luca Gaete. Lučić je porijeklom iz Bugojna, ali već dugi niz godina živi u Italiji.

„Možemo reći da sam odrasla u Italiji, jer sam u Italiji od 90-tih. Dakle, malo prije rata smo otišli, jer je moj tata dobio posao zbog čega smo se preselili. Ovo je prvi put da igram u Bosni i Hercegovini. Monolog, monodrama, se rodio na talijanskom. Luca Leone piše na talijanskom, naravno, iako piše o BiH i već smo ga izvodili više od 15 puta u Italiji. Moram reći da je jako lijepo da se monodrama sviđa, odnosno, da jednostavno dopire do publike“, naglasila je glumica, Nela Lučić.

Lučić u monodrami prepričava u prvom licu iskustvo i događanja Bakire Hašečić kroz rat 1992-1996 i neposredno nakon. Niti u jednom trenutku Lučić se ne usuđuje ‘glumiti’ Bakiru, ona se jednostavno poistovjećuje sa patnjom i naknadno sa borbom ove izuzetne žene, a kroz nju, sa svim ostalim žrtvama rata i ratova. Glumica nam je otkrila i kako je došlo do ideje za nastanak ove monodrame.

„Monodrama je, ustvari, svjedočenje jedne izvanredne žene koja se zove Bakira Hašečić, čiju je priču prepričao talijanski autor Luca Leone  u svojoj knjizi ‘Višegrad: mržnja, smrt, zaborav’, gdje je jedno poglavlje posvetio upravo Bakiri. Lucu znam odavno, on je napisao više knjiga o Bosni. Jako voli Bosnu, te jako lijepo piše i desilo se da sam pročitala tu knjigu. Kad sam pročitala ovo poglavlje, posebno me dojmilo, jer već dugo vremena razmišljam kako sam htjela nešto napraviti u vezi sa svojom zemljom, domovinom, gdje sam rođena. Onda mi je nešto tačno prostrujalo kroz glavu i rekla sam sebi, vidiš ovo je jedna zanimljiva priča, jer to jeste priča žrtve rata, ali je također priča pobjede. To je, ustvari, jedna pobjeda i to me jako dojmilo, kao i njena izuzetna hrabrost. Pomislila sam da je ova priča zbilja vrijedna da se ispriča i da posluži kao primjer mnogim drugim ženama i mnogim drugim ratovima koji se nastavljaju događati kao što možemo primjetiti“, ističe Lučić.

Sutra, četvrtak, 07.07., na programu „Mostarskog ljeta 2022“ je promocija knjige “Deseta vrata pakla” autora Rezaka Hukanovića koja će biti održana u Centru za kulturu Mostar sa početkom u 20 sati. Promotori će biti: dipl.oec. Edin Batlak, bivši logoraš i dipl. politolog-publicista Esad Lukač.