Mostarska publika uživala u zvucima flaute i klavira

U dvorištu Centra za kulturu Mostar večeras je upriličen koncert flaute i klavira u izvedbi muzičara Lelye Bayramoğulları i Ivana Perkovića.

„Veoma sam sretna što sam večeras ovdje, vrlo mi je drago i počašćena sam. Puno hvala konzulatu Republike Turske, Institutu Yunus Emre Mostar i Centru za kulturu Mostar. U Mostaru sam bila prošle zime po prvi put, jako mi se svidjelo, ovdje je kao u raju, a ovo je prvi put imam koncert u Mostaru“, ističe flautistica Lelya Bayramoğulları, te navodi kako je došlo do saradnje sa pijanistom Ivanom Perkovićem.

„Bilo je interesantno. 2020. godine u moj simfonijski orkestar je došao poziv za učešće na festivalu ‘Sarajevska zima’ i ja sam se prijavila. Nisam nikad bila u Sarajevu i pomislim zašto ne. Nakon toga u razgovoru sa direktorom festivala ‘Sarajevska zima’ preporučio mi je Ivana Perkovića, upoznali smo se i do sada imamo perfektnu konekciju i komunikaciju. Smatram da je jako dobar pijanista, jako dobar muzičar i sjajna osoba. Ovo je naš treći koncert. Prvi koncert smo imali tada 2020. godine u Sarajevu na festivalu ‘Sarajevska zima’, 2021. godine nastupala sam online na istom festivalu, a ove godine ponovo sam svirala sa njim drugi program. Jednog dana smo došli posjetiti Mostar, čula sam da postoji manifestacija ‘Mostarsko ljeto’, a organizatori su nas, također, htjeli pozvati da nastupamo i evo večeras smo tu. Imamo u planu i nadam se nastavku saradnje sa Ivanom“, zaključila je Bayramoğulları.

Pijanista Ivan Perković otkriva o saradnji i planovima sa flautisticom.

„To 2020. godine je, zaista, bilo slučajno. To je, ustvari, moje prvo iskustvo sa internacionalnim muzičarem, pogotovo puhačkog instrumenta. Trebali smo imati koncerte u Antaliji i Istanbulu, međutim desila se pandemija, tako da su se ti neki projekti stavili na pauzu, ali svakako da ćemo reaktivirati te planove u nekom narednom periodu“, naglasio je Perković, te navodi o kakvom se repertoaru pjesama radi.

„Uglavnom su to kompozicije evropskog karaktera, evropskih tradicionalnih kompozitora klasične muzike. Međutim, Lelya je predložila da sviramo, pored tog nekog standarnog repertoara, turske minijature. Turske minijature sa nekim našim prizvukom već poznajemo da to postoji kroz našu bogatu muzičku tradiciju BiH, tako da je meni na um palo da povežemo našu neku vrstu tradicionalne muzike i pokažem Lelyi“, naglašava Perković.

Koncertu je prisustvovala i zamjenica Generalnog konzula Republike Turske u Mostaru Gamze Algun.

 „Uvažena solistica doc.dr. Lelya Bayramoğulları je kao akademik, a i kao jedna uspješna umjetnica, održala koncerte na mnogim važnim mjestima u svijetu, te na taj način upješno predstavljala sve nas. Muzika je univerzalna stvar, večeras je pokazala kako različite kulture upotpunjuju i obogaćuju jedna drugu međusobno se uvezujući i uklanjajući bilo kakve međusobne razlike i prepreke, te je predstavila i prezentovala istok unutar zapada i zapad unutar istoka. Zahvaljujem se našoj solistici i gdinu Ivanu Perkoviću na ovom predivnom i univerzalnom performansu koji su nam prirediti. Također, zahvaljujem se direktoru Centra za kulturu Mostar gdinu Senadu Suljiću na saradnji, kao i Institutu Yunus Emre Mostar koji svojim kontinuiranim radom ne uskraćuju svoj doprinos realizaciji ovih programa, te Ziraat banci“, ističe Algun.

Naredni sadržaj manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“ je „Večer s Abdulahom Sidranom“ koji će biti upriličen u ponedjeljak, 08.08., u dvorištu Instituta Yunus Emre, sa početkom u 20:30 sati.